28 березня, 2024
Ми в соцмережах

В Україні за два тижні очікується новий спалах Covid-19 - дослідникі

  • 5 серпня, 2021 19:09
Вже 20 українських областей демонструють зростання рівня шпиталізації інфікованих Covid-19, що свідчить про можливий спалах вже упродовж наступних двох тижнів. Таким є висновки дослідників Київської школи економіки.

"За рівнем захворюваності серед великих європейських країн Україна продовжує перебувати на звичній 13-й позначці. Середній рівень захворюваності упродовж минулих двох тижнів становить 20 осіб на 100 тисяч населення", - розповідають дослідники.

Кількість шпиталізацій на тиждень зросла на 17%, хоча раніше цей показник становив 3-5%. Навантаження на систему охорони здоров'я почало збільшуватися.

"Зараз ми ще не говоримо про початок спалаху в країні, адже госпіталізації перебувають на рівні плато навколо малих чисел і збільшення є наслідком коливань. Однак впродовж найближчого тижня ми очікуємо, що госпіталізації вже будуть перевищувати виписки", - зазначає керівник Центру економіки охорони здоров'я КШЕ Юрій Ганиченко.

Найбільш ризикована ситуація склалася в Житомирській, Дніпропетровській, Одеській, Донецькій, Закарпатській та Хмельницькій областях, на які припадає половина шпиталізацій. Київ, принаймні на початку серпня, перебуває в зоні "тимчасової безпеки", вважають дослідники.

Водночас показники смертності та зайнятості ліжок у лікарнях все ще є одними з найнижчих за цей рік. Середня смертність від Covid-19 на добу в Україні наразі становить 15 людей. Реанімаційні ліжка зайняті на 12%, ліжка з ШВЛ - на 9%.

"На тлі зростання смертності в інших країнах Європи, смертність в Україні перемістилася на сьому позицію з п'ятої і наразі є на рівні плато. За оцінками Центру економіки охорони здоров'я Київської школи економіки (KSE), смертність в Україні перебуватиме на рівні плато і найближчим часом", - прогнозують дослідники.

Найбільш ризикована ситуація в регіонах України

Найбільш ризикована ситуація в регіонах України

Дельта шириться Україною - вже майже 150 випадків

Новий штам Дельта активно поширюється територією України. Вже виявили 143 випадки заражень. Про це повідомив в інтерв'ю Українському радіо заступник міністра охорони здоров'я, головний санітарний лікар Ігор Кузін.

"Декілька тижнів тому ми говорили про 17 випадків. Зараз офіційно підтверджених 143 випадки на рівні країни. Тобто штам перебуває на території України і поширюється", - розповів він.


Найбільше штам поширений, за його словами, у Волинській, Одеській, Тернопільській областях, а також в Чернівцях та Києві. 

Кузін підтвердив, що штам Дельта поширюється швидше, ніж звичайний вірус. Також він частіше призводить до госпіталізації.

"Але є і позитивні моменти: вакцинація захищає від Дельти. Є поодинокі повідомлення про зниження ефективності вакцини, але це зниження не є суттєве. Навіть при спалаху Дельти в різних країнах, вакциновані люди не потрапляли в лікарні, і країнам з належним рівнем вакцинації вдалося уникнути такого екстранавантаження саме на систему охорони здоров'я", - повідомив він.

За його словами, в будь-якому випадку восени МОЗ прогнозує сплеск гострих респіраторних захворювань, в тому числі COVID-19.

Чи будуть вакцини працювати?

Поточні вакцини розробили для більш ранніх варіантів коронавірусу, а це означає, що вони можуть не підходити для нових штамів або не працювати так само добре.

Проте експерти кажуть, що вони дуже ефективні для захисту життя і знижують ризик серйозних захворювань:
  • Аналіз, проведений Службою суспільної охорони здоров'я Англії, показав, що дві дози вакцини Pfizer або AstraZeneca були на понад 90% ефективні у випадку шпиталізації людей, інфікованих штамом "Дельта".
  • Одноразова доза, однак, була менш ефективною у запобіганні хвороби, викликаної "Дельтою", в порівнянні з тим, наскільки добре вона діяла проти штаму "Альфа".

Лікарі кажуть, що для отримання максимального захисту від існуючих та нових штамів життєво важливо, щоб люди щепилися двома дозами.
Поділитись

Новини по темі: