26 квітня, 2024
Ми в соцмережах
  • Головна
  • Житомир
  • Вміст марганцю в житомирському водосховищі в 10 разів вищий, ніж минулого року. Інститут гідробіології встановлюватиме причину

Вміст марганцю в житомирському водосховищі в 10 разів вищий, ніж минулого року. Інститут гідробіології встановлюватиме причину

  • 30 липня, 2021 18:24
Житомир вже більше місяця потерпає від брудної води. Встановлено, що показники якості води у житомирському водосховищі погіршилися через підвищення концентрації марганцю. Проте наразі невідомо, чому спостерігається десятикратне перевищення марганцю у порівнянні з попередніми роками.

Як повідомили «Журналу Житомира» в міськраді, водоканал разом з Інститутом гідробіології встановлюватиме причину. Про це сьогодні, 30 липня, на засіданні комісії з питань ТЕБ і НС повідомив директор КП «Житомирводоканал» Андрій Нікітін.
 

«Наразі його показник у водосховищі «Відсічне» становить 3,109 мг/л, тоді як влітку 2020 року він був на рівні 0,387мг/л. Через це значно змінилися колір та каламутність води, що призвело до побутових незручностей споживачів», - кажуть у водоканалі. 


Працівники лабораторії встановили, що марганець домінує на дні водосховища, а поверхневий рівень води у межах норми.

Вже в понеділок, 2 серпня, представники Інституту гідробіології відберуть проби води та мулу з дна водосховища,  проаналізують їх та нададуть відповідні рекомендації водоканалу. Причину появи марганцю мають встановити до кінця серпня. Для цього укладено договір з Інститутом гідробіології НАН України на проведення гідрохімічних досліджень річкової води, донних відкладів водосховища «Відсічне» та питної води.

Інша проблема – мул. У водоканалі зазначили, що відсутність течії негативно вплинуло на здатність до самоочищення водосховища. Тому ситуацію погіршує ще й замулення. Наразі кількість мулу велика - від 1,5 до 2 м.

Наразі готується звернення до обласної комісії з питань надзвичайних ситуацій та Міністерства оборони України.


 

«На території водосховища «Відсічне» розташована військова частина. Тому треба дозвіл від міністерства, щоб створити там майданчики, де буде вивантажуватися мул. Також має бути дозвіл на проїзд транспорту…», – пояснює Андрій Нікітін.


На підприємстві зазначають: у резервуарах водоканалу вода наразі відповідає нормам, але в мережах водовідведення - забруднена. 

«Ситуації, коли перед будинком вода чиста й промита, а в будинку забруднена, не поодинокі. Тому треба  організувати  очистку і промивку внутрішньобудинкових систем», - наголошує директор підприємства. 

Поки ж щоночі комунальники промивають забруднені мережі.

Нагадаємо, містяни в соцмережах жаліються, що воду неможливо використовувати не те, що як питну, але й навіть для господарських потреб.
Поділитись

Новини по темі: