27 квітня, 2024
Ми в соцмережах
  • Головна
  • Житомир
  • Головна архітекторка хоче «закопати» в житомирське провалля ще 260 тис. грн

Головна архітекторка хоче «закопати» в житомирське провалля ще 260 тис. грн

  • 29 липня, 2021 15:06
У Житомирі провалля на вулиці Великій Бердичівській планують знову реконструювати. У 2018 році на благоустрій території та проведення археологічних досліджень житомирські депутати виділили 187 тисяч гривень. 

Головна архітекторка Житомира Ольга Бронштейн розповіла, що на проведення додаткових робіт потрібно ще 260 тисяч, пише Житомир інфо.
 

«На сьогоднішній день потрібно замінити скло, змінити форму, щоб був відкритий і гарний «обзор», підняти це скло, зробити у вигляді піраміди із сучасними конструкціями, доопрацювати систему вентиляції, наповнити саму знахідку цікавим археологічними експонатами. Можна встановити поряд QR-код, за допомогою яких в деталях можна буде прочитати про кожну знахідку. Приблизну вартість ми вже рахували: на проєктні роботи, скло, монтаж, вентиляцію, зняти скло і передивитися гідроізоляцію – приблизна вартість буде 260 тис. грн», – розповіла головна архітекторка Житомира Ольга Бронштейн.


Чекає на реконструкцію і власник музею «Ремісничий двір», який ще кілька років тому обіцяв встановити тут інсталяцію.
 

«Зараз готуємо цікаві виставки, вони будуть тимчасові, проходитимуть 3-6 місяців, будуть якісь цікаві підсвітки. Експозиції будуть змінюватися, а легенди, мабуть, будуть залишатися ті, які є в нашому місті», – каже власник музею «Ремісничий двір» Федір Євтушенко.


Житомирський краєзнавець і археолог Віктор Потапенко розповідає, що за склом провалля представлена невеличка колекція монет.
 

«Дана споруда є прямим доказом нашої існуючої Житомирської легенди про підземелля. У 2020 році вона була оброблена і законсервована, ми не допустили її подальшого руйнування. Зараз тут очищена арка від бруду і законсервована, також тут зараз представлені два факели, які працюють на сонячних батареях, невеличка колекція монет, але його зараз тут просто не видно», – розповідає Віктор Потапенко.


Він також планує представити у проваллі історичну колекцію.
 

Передісторія


В жовтні 2016 року, під час ремонту вулиці, екскаватор провалився в підземеллі, яке виявилося старовинними підвалами.

Їх вирішили перетворити в цікавий туристичний об'єкт.

У травні 2018 року тоді ще головний архітектор Юрій Безбородов представив ескіз майбутнього купола, у вигляді скляної піраміди.

Однак, такий проект виявився занадто дорогим для бюджету Житомира і його спростили. У підземеллі утворився конденсат, а розгледіти щось через нього майже неможливо.
Поділитись

Новини по темі: