19 квітня, 2024
Ми в соцмережах
  • Головна
  • Спорт
  • Без «Героям слава». УЄФА вимагає змінити форму збірної України. ФОТО

Без «Героям слава». УЄФА вимагає змінити форму збірної України. ФОТО

  • 10 червня, 2021 14:40
Збірну України з футболу зобов'язали прибрати зі своєї нової екіпіровки на Євро-2020 слоган "Героям слава!" Таку вимогу висунув Союз європейських футбольних асоціацій (УЄФА), який побачив у фразіполітичний і мілітарний підтекст, передає "Обозреватель".

Вперше новина з'явилася на російському ресурсі "Чемпіонат", який повідомив, що напис "Слава Україні!" не буде заборонена, оскільки окремо не має політичного забарвлення. А ось в комбінації зі словосполученням "Героям слава!" вже нібито має "явний політичний сенс", тому останню потрібно прибрати.

Видання "РБК-Україна" уточнило, що спочатку в УЄФА детально не розглядали контекст фрази "Героям слава!" в парі з "Слава Україні!" Але потім, після додаткового вивчення питання, в організації зробили висновок, що такі слова нібито несуть не тільки політичний, але і історичний і мілітаристський сенс.




 

Як і чому почався "скандал"?


На початку червня була представлена форма збірної України, в якій футболісти будуть виступати на Євро-2020. Основний варіант виконаний в жовтому кольорі, з картою України та тризубом посередині грудей, а також фразами "Слава Україні!" ззаду на шиї і "Героям слава!" всередині, зі зворотним сторону.

Після презентації в Росії почалася хвиля обурень. Пропагандисти, політики, чиновники та інші публічні особи висловлювали невдоволення тим, що Україна зобразила карту саме з Кримом, який РФ анексувала в 2014 році.





Дійшло до того, що Російський футбольний союз направив офіційний лист в УЄФА, поскаржившись, що форма нашої національної команди нібито порушує правила організації. Однак УЄФА спочатку в своїй відповіді був категоричний: екіпіровка України виконана у відповідності з усіма правилами.

Наставник збірної Андрій Шевченко теж прокоментував обурення росіян: "Мене взагалі не цікавить їхня реакція. Мене цікавить наша реакція. Я думаю, нашим уболівальникам форма сподобалася. Тому я задоволений".

Він зазначив, що тут нема чого обговорювати, адже форма з самого початку була схвалена УЄФА.



Фото: УАФ
 

Зеленський і Путін теж відреагували


Президенту України Володимиру Зеленському форма національної збірної сподобалася, про що він не раз повідомив в соціальних мережах. І навіть сфотографувався в цій футболці з символічним для себе 95-м номером.
 

"Нова форма збірної України з футболу точно особлива. Вона вміє шокувати. На ній – кілька важливих символів, які об'єднують українців від Луганська до Ужгорода, від Чернігова до Севастополя. Наша країна – єдина і неподільна. Крим – це Україна", – написав глава держави.




Фото: Instagram / zelenskiy_official


Глава Росії Володимир Путін пізніше теж висловився з приводу футболок української збірної. Заявив, що його "форма не зачепила" і "тут немає ніякої новизни". При цьому звинуватив офіційний Київ у нібито "нехтуванні волевиявленням кримчан", маючи на увазі фейковий референдум на півострові.
 

Розклад матчів збірної України на Євро-2020


Нагадаємо, збірна України на Євро-2020 в груповому етапі зіграє проти Нідерландів, Північної Македонії та Австрії. Перший матч команди Андрія Шевченка розпочнеться вже в неділю, 13 червня.
 

Група С


Нідерланди - Україна

Неділя, 13 червня, стадіон "Йохан Кройфф Арена", Амстердам, початок - о 22:00

Трансляція: "Україна", "Футбол 1"

Україна - Північна Македонія

Четвер, 17 червня, Національний стадіон, Бухарест, початок - о 16:00

Трансляція: "Україна", "Футбол 1/2/3"

Україна - Австрія

Понеділок, 21 червня, Національний стадіон, Бухарест, початок - о 19:00

Трансляція: "Україна", "Футбол 1/2/3"
Поділитись

Новини по темі: