29 березня, 2024
Ми в соцмережах
  • Головна
  • Суспільство
  • Без 40-градусної спеки: синоптик з НАН прогнозує українцям прохолодне і коротке літо

Без 40-градусної спеки: синоптик з НАН прогнозує українцям прохолодне і коротке літо

  • 3 червня, 2021 13:57
Літо цього року почнеться лише з 10 червня й закінчиться на 10 днів раніше календарного терміну. При цьому очікується багато опадів і максимум +32 градуси тепла.

Таку думку в бліц-інтерв'ю "Обозреватель" висловила завідувач відділу кліматичних досліджень і довгострокових прогнозів погоди Українського гідрометеорологічного інституту НАН Вазіра Мартазінова.

За її словами, червень цього року буде прохолодним і дощовим; липень теплим, але сухим і з двома періодами зниження температури; серпень буде нестійким, а кінець літа – холодним і з опадами.
 

"Прогноз, який я озвучую, актуальний для центральних регіонів України. Але всі процеси, які пов'язані з опадами, з різкими похолоданнями - великомасштабні. Я спокійно можу ними накривати всю територію України. Це дуже довгостроковий прогноз, тому він може відрізнятися на 1-2 дні. Температурні показники плюс-мінус 1-2 градуси", – акцентувала увагу синоптик.


Погода в червні


Синоптик прогнозує, що літо розпочнеться 10 червня. Комфортна погода встановиться тільки до 20-х чисел місяця

Червень буде дощовим. В окремі дні опади будуть дуже сильними. У першій половині місяця будуть неодноразові похолодання, але після 10 червня температура підніметься, а до третьої декади місяця вона стане дуже комфортною для відпочинку.

"Похолодання, яке ми бачимо зараз, не останнє. Пізніше температура, звичайно, підвищиться, але до 10 червня знову знизиться. Можливо, що в першій декаді червня в окремих регіонах – на Прикарпатті, в Карпатах – в низинах можуть бути навіть заморозки", – розповіла синоптик.

У другій декаді місяця, за її даними, будуть неодноразові сильні зливові дощі. З 15 червня температура почне підвищуватися, але до +40 градусів не дійде. У третій декаді температура в центральних районах України в окремі дні буде доходити до +28 ... +30 градусів.
 

Погода в липні


За словами Мартазінової, місяць буде сухим.
 

"Після першої п'ятиденки температура буде доходити до +28 ... +30 градусів. Потім ближче до 20 липня буде незначне короткочасне похолодання, що супроводжується опадами. Причому опади можуть бути істотними. Однозначно можливі сильні грози, посилення вітру", – розповіла синоптик.


За її словами, до кінця місяця можливі незначні опади й температура близько +25... +28 градусів. Решта днів повинні бути сухими й теплими, до +30 градусів.
 

Погода в серпні


"У першій декаді температура може сягати +30 градусів. Протягом місяця кілька днів може доходити до +31 ... +32 градусів. Погода знову буде нестійкою - 5 днів одна температура, наступні 5 днів – інша. Досить прохолодна п'ятиденка з температурою від +20 до +25, потім знову потепління на п'ять днів", – розповіла синоптик.

За її даними, після 20 серпня буде різке зниження температури й значні опади.
Поділитись

Новини по темі: