28 березня, 2024
Ми в соцмережах

Вчена з Житомира вирощує гігантські креветки у домашніх умовах. ВІДЕО

  • 26 травня, 2021 13:18
Професорка "Житомирської політехніки" в домашніх умова вирощує гігантські креветки. Мета – розробити технології, які можуть знизити ціну на цей вид креветок для українців.

Природним середовищем проживання гігантських прісноводних креветок є Мала Азія. Науковиця Олена Уваєва вирощує їх на Поліссі вже 2 роки, передає "Суспільне".
 

"Батьківщина креветок – це тропічний клімат, це 28 градусів і, зрозуміло, що в наших умовах треба, щоб в акваріумі був нагрівач. Вирощування цих креветок в наших умовах є специфічним. Хоча сам вид є прісноводним, але личинки вирощують у морській воді. Досить непросто штучно створити таке середовище, щоб вони росли і розвивалися. 5-6 місяців – і ми вже маємо креветку товарного виду. Для порівняння: нашим прісноводним ракам треба 2-4 роки, щоб там вже було що їсти", – каже Олена Уваєва.




Крім наукового інтересу, науковиця має і практичну зацікавленість у вирощуванні креветок.
 

"На сьогодні київські ресторани закуповують один кілограм гігантської креветки за 1200 гривень. Як на мене, це дуже велика ціна для пересічного житомирянина. Тому науковці працюють над тим, щоб здешевити цю креветку", – каже Олена Уваєва.


Фото: Суспільне

Професорка житомирського університету також розробляє рецептуру кормів для креветок.

"Хотілося б, щоб українці могли собі дозволити такий якісний продукт – свіжі креветки без антибіотиків і стимуляторів росту", – каже Олена Уваєва і додає, що і надалі продовжуватиме роботу в цьому напрямку.
 
Поділитись

Новини по темі: