25 квітня, 2024
Ми в соцмережах
  • Головна
  • Кримінал
  • Організував незаконний видобуток піску: ексдепутату Житомирської міськради оголосили підозру

Організував незаконний видобуток піску: ексдепутату Житомирської міськради оголосили підозру

  • 29 квітня, 2021 15:08
Служба безпеки України заявляє, що колишній депутат Житомирської міської ради організував незаконний видобуток піску. Видобуток проводився на території села Стрижівка Коростишівської об'єднаної територіальної громади.

За даними досудового слідства, тільки із січня по жовтень минулого року незаконно видобуто понад 52,3 тис. куб. м. піску, унаслідок чого завдано шкоду державним інтересам на суму 42,4 млн грн.
 

"За попередніми даними досудового слідства, організував незаконний бізнес колишній депутат Житомирської міської ради. Він створив декілька підконтрольних комерційних структур. Під виглядом робіт із розробки водойми, без жодних дозвільних документів, комерційна структура ексдепутата розпочала розробку надр і масштабний видобуток корисних копалин на землях сільськогосподарського призначення. На десяти ділянках загальною площею понад 9 гектарів ділки намивали породу промисловим методом за допомогою спецтехніки: земельного снаряда та екскаваторів", – інформує СБУ.




За інформацією відомства, незаконно видобуту суміш за готівку реалізовували фізичним особам і комерційним структурам Житомирщини, Вінниччини та Хмельниччини за ринковими цінами в обхід податкового законодавства. 

"Щоночі із незаконного кар’єру вантажівки вивозили у середньому 600-800 тонн піску", – додає Служба безпеки України.
 

Крім того, за оцінками Державної екологічної інспекції, земельна ділянка зазнала незворотних порушень. Наразі вона є непридатною до використання за цільовим призначенням і відновленню не підлягає. 

За місцем проживання та реєстрації організаторів незаконного видобутку піску, за місцем реєстрації причетних до протиправної діяльності підприємств, та у місцях незаконного видобутку проведено санкціоновані обшуки. Під час обшуків виявлено та вилучено документи (товаро-транспортні накладні, договори, тощо), печатки підприємств, комп’ютерну техніку.

Фото: СБУ

Трьом фігурантам повідомлено про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 4 ст. 240 (порушення правил охорони або використання надр), ч. 2 ст. 239-1 (незаконне заволодіння ґрунтовим покривом (поверхневим шаром) земель) та ч.1 ст. 254 (безгосподарське використання земель) Кримінального кодексу України.
Поділитись

Новини по темі: