24 квітня, 2024
Ми в соцмережах
  • Головна
  • Технології
  • У Житомирі показали космічну систему, яка дозволить оперативно виявляти лісові пожежі

У Житомирі показали космічну систему, яка дозволить оперативно виявляти лісові пожежі

  • 2 квітня, 2021 15:51
У Поліському Національному університеті 2 квітня презентували космічну систему оповіщення про теплові аномалії, яка допомагатиме виявляти пожежі.

На презентацію до Житомира приїхала група фахівців Державного космічного агентства України.

"Космічний апарат виявляє пожежі у формі пікселів, що фіксують підвищення температури на певній території, а удосконалення системи дозволило зменшити площі виявлення пожеж. Вже створено програмний модуль, який дозволяє відправити данні про виявлені пожежі головам громад, пожежним, лісівникам, правоохоронцям та екологам. І, якщо раніше процес відправки інформації займав цілу годину, то зараз це можна зробити до 30 хвилин", – розповів голова облради Володимир Федоренко.

Проєкт реалізовується в рамках функціонування на Житомирщині регіонального інноваційно-космічного кластера "Полісся". Фахівці планують максимально зменшити час отримання інформації, щоб якомога швидше реагувати на пожежі.

Нагадаємо, на території області у 2020 році було зафіксовано 1619 пожеж на загальній площі 43 254 га. Одна з масштабних пожеж виникла 5 квітня минулого року на території Народицького, Кліщивського, Базарського лісництв на площі майже 7000 га.

Як повідомляв "Журнал Житомира", в лісах області встановили більше 50 камер відеоспостереження.











Фото: облрада
Поділитись

Новини по темі: