24 квітня, 2024
Ми в соцмережах
  • Головна
  • Житомир
  • В теплокомуненерго пояснили, чому в квартирах житомирян стало частіше зникати опалення

В теплокомуненерго пояснили, чому в квартирах житомирян стало частіше зникати опалення

  • 5 лютого, 2021 16:40
У Житомирі з приходом морозів почали частіше траплятися аварії на тепломережах. Нещодавно три десятки будинків в 15-градусний мороз залишилися без опалення.

В комунальному підприємстві "Житомиртеплокомуненерго" запевняють, що розуміють нарікання житомирян і пояснюють – аварії трапляються через застарілі тепломережі.
 

"Ми розуміємо нарікання житомирян, будинки яких інколи залишаються без тепла і які, не знаючи специфіку роботи підприємства, вважають КП ЖТКЕ винним у тому, що пориви стаються. Насправді проблема поривів виникає тому, що переважна частина тепломереж міста застаріла. Підприємство працює вже понад 50 років, частина мереж були закладені ще тоді, частина пізніше - теж в радянський час. Фактично вони вже застарілі і морально, і фізично. 

Був період, коли на модернізацію мереж місто зовсім не виділяло кошти. Але останні роки ситуація змінилась. За інвестиційною програмою та на грантові кошти декілька років тому підприємство почало замінювати тепломережу. Пріоритет віддали магістральним мережам, які мають великий діаметр, і передають теплоносій від котелень до менших мереж. Для оновлення одночасно всіх мереж, щоб взимку працювати без поривів, потрібні кошти, які перевищують річний бюджет міста. Та навіть, якби ці гроші знайшлись, то в країні немає такої кількості підрядників, які могли б виконати роботи одночасно", – говорять в ЖТКЕ.




Підприємство своїми силами підтримує тепломережі в робочому стані. В кінці опалювального сезону комунальники складають список проблемних ділянок, які у міжопалювальний період ремонтують. 
 

"Щовесни підприємство також проводить гідравлічні випробування тепломереж. Для цього у труби під тиском подається вода. Гідравлічні випробування показують додатково ділянки, які потребують ремонту. Таким чином, маємо план робіт на міжопалювальний період. У серпні-вересні підприємство знову проводить гідравлічні випробування та визначає готовність тепломережі до зими. Проте, коли до системи подається не просто вода під тиском, а теплоносій, то внаслідок лінійного розширення трапляються пориви. Поки у нас залишаються старі труби, на жаль, аварійних ситуацій уникнути не можна", – інформує теплокомуенерго.


Минулого року підприємство отримало на умовах лізингу 3 аварійні машини, які значно спрощують і пришвидшують роботу ремонтних бригад.

"Заміна магістральних тепломереж також дає свої результати. На нових мережах поривів немає. З кожним роком кількість поривів загалом зменшується. Нові магістральні тепломережі також зменшили втрати теплоносія. Тож підприємство не стоїть на місці", – резюмували в КП.
Поділитись

Новини по темі: