27 квітня, 2024
Ми в соцмережах
  • Головна
  • Події
  • У Житомирі члени дільничної виборчої комісії напали на спостерігача. ВІДЕО

У Житомирі члени дільничної виборчої комісії напали на спостерігача. ВІДЕО

  • 27 жовтня, 2020 14:31
У Житомирі в приміщенні Корольовської районної виборчої комісії 27 жовтня члени дільничної виборчої комісії №181425 напали на спостерігача ОПОРИ, бо той знімав на відео, як переписують протоколи в приміщенні ТВК.

За інформацією ОПОРИ, спостерігачу подряпали руку і намагались вибити телефон. 
 

«Два члени ДВК переписували протоколи, я підійшов їх знімати, вони попросили не знімати. Я сказав, що я спостерігач від ОПОРИ і маю право таке робити. Вони ж відповіли,  відповідно до закону не маю права знімати їхні обличчя.  Я відповів, що відповідно до Виборчого кодексу я маю право їх знімати. Вони відійшли від стола. Я зняв протокол, щоб було видно номер дільниці, вони підбігли зі спини. Одна з них намагалась вибити мені телефон і поцарапала руку. Я попросив голову пояснити їм, що я маю право знімати. Голова вийшла і сказала, що їх відправили на уточнення і вони мають їхати на уточнення. Я викликав поліцію. Чекаю поки. А вони вже втекли», – розповів спостерігач.


Станом на 13:00 до ТВК приїхали представники поліції. Спостерігач ОПОРИ  написав заяву і дав покази.
 

Після чого членів цієї ж ДВК спостерігачі ОПОРИ зустріли вже на першому поверсі у приміщенні ТВК, де вони знову переписували протоколи, але тепер вже на підвіконні. 
 

«Після дачі свідчень поліції я спускалась до виходу з ТВК і на першому поверсі побачила цю ж жінку, яка знову переписувала протокол, тепер на підвіконні. Позвали поліцейських, коли правоохоронці спустились, то члени ДВК почали від них втікати. На вимогу поліцейського зупинитись, вибігли на вулицю», – зазначила довготермінова спостерігачка ОПОРИ Тетяна Хмель.


Перешкоджання спостерігачу і реалізації його права на спостереження тягне кримінальну відповідальність, якщо супроводжується обманом або примушуванням, застосуванням насильства, знищенням чи пошкодженням майна, погрозою застосування таких дій (ч. 1, 2 статті 157 Кримінального кодексу України). В інших випадках настає адміністративна відповідальність за статтею 212-24 КУпАП.

Згідно з пунктом 4 частиною 9 статті 60 Виборчого кодексу України офіційний спостерігач має право здійснювати фото-, відеозйомку та аудіозапис без порушення при цьому таємниці голосування виборців.
Поділитись

Новини по темі: