29 березня, 2024
Ми в соцмережах
  • Головна
  • Кримінал
  • Житомирський суд несподівано відпустив єдиного засудженого за держзраду депутата Крима

Житомирський суд несподівано відпустив єдиного засудженого за держзраду депутата Крима

  • 27 жовтня, 2020 0:30

Богунський районний суд Житомира достроково відпустив із в'язниці єдиного засудженого за державну зраду ексдепутата Верховної Ради Криму Василя Ганиша. Раніше його засудили до 12 років ув'язнення.

Звільнення Ганиша: що відомо

Суд звільнив Ганиша від відбування покарання своєю ухвалою від 1 жовтня. Згідно з текстом документу, адвокат колишнього кримського депутата просив звільнити його через виявлення тяжкої хвороби серця, необхідності оперативного втручання та постійного нагляду. Відповідну інформацію можна переглянути у Реєстрі судових рішень.

Взявши до уваги всі докази, суд задовольнив клопотання захисника. Він дійшов висновку, що Ганиш хворіє на тяжку хворобу, і це перешкоджає йому відбувати покарання. Водночас ця хвороба входить до переліку тих, за якими можна подавати до суду матеріали про звільнення засуджених від подальшого відбування покарання.

Ганиш відбуває покарання у Житомирській виправній колонії. Довідку про його хворобу суду надала лікарсько-консультативна комісія КП "Лікарня № 2".

Цікавий момент

Як пише "Українська правда" з посиланням на джерела, суд виніс рішення, використовуючи медичну довідку про стан здоров'я Ганиша з районної лікарні. Однак такий висновок повинна подавати спеціальна тюремна комісія.

Журналісти 24 каналу намагаються зв'язатись із представниками прокуратури Автономної Республіки Криму для підтвердження цієї інформації.


Реакція прокуратури на звільнення Ганиша

  • Там зазначили, що Ганиша лише у вересні цього року відправили в колонію у Житомирській області для відбування покарання.
  • Житомирська обласна прокуратура вже подала апеляцію на рішення суду щодо звільнення Ганиша.

 

Держзрада Ганиша: що треба знати 

  • 28 квітня 2015 року Ганиша затримали українські правоохоронці при виїзді з Криму. Колишнього депутата взяли під варту, бо він перебував у розшуку. Генпрокуратура оголосила йому підозру в скоєнні державної зради.
  • У листопаді 2018 року Дніпровський райсуд Києва засудив Ганиша до 12 років ув’язнення за те, що той сприяв підривній діяльності Росії на території України, коли брав участь у голосуванні за окупаційну "Конституцію Криму".
  • Сам засуджений заперечував провину. Ганиш стверджував, що завжди притримувався проукраїнських поглядів і був єдиним депутатом Верховної Ради Криму, який проголосував проти проведення "референдуму".
  • Суд також розцінив як протизаконну участь Ганиша у так званих "виборах" до міськради Феодосії у вересні 2014 року. Ексдепутат також був зобов'язаним виплатити 5 789 гривень судових витрат.
  • Сам Ганиш стверджував, що не голосував за "конституцію", але підтвердив, що балотувався на місцевих "виборах" 2014 року. Ганиш також розповідав, що висунув свою кандидатуру на прохання місцевого Меджлісу, нібито щоб відтягнути частину голосів у кандидата від комуністичної партії.

Поділитись

Новини по темі: