26 квітня, 2024
Ми в соцмережах
  • Головна
  • Житомир
  • Міські краєвиди очима француза: у Житомирі відкрили виставку малюнків, створених 130 років тому

Міські краєвиди очима француза: у Житомирі відкрили виставку малюнків, створених 130 років тому

  • 26 жовтня, 2020 8:39
В Житомирському обласному краєзнавчому музеї почала діяти виставка робіт французького художника Сестеро де Лаутерекена. Він зберіг для нащадків зображення архітектурних пам'яток, міської забудови Житомира, Бердичева, Станишівки та Коростишева. Усі роботи написані у 1889 році.

Відомо, що представлена серія архітектурних краєвидів надійшла до Житомира у 1958 році з Державного музею образотворчого мистецтва УРСР (нині "Національний художній музей України" – ред.). Роботи 25 років потребували на реставрації і жодного разу не виставлялися. 
 

"Мета автора малюнків достеменно не відома. Можливо він готував до друку альбом видів історичних місцевостей, яких чимало було створено в другій половині ХІХ століття. Можливо, планував видання художніх листівок - сувенірів. Але, в цей час фотографії великих міст і маленьких сіл, як документ і художній образ, витісняють видові малюнки з газет і журналів, поштових листівок", – розповідають наукові співробітники музею.


Найбільш цікавими в серії стали нетипові зображення краєвидів, непоказних вуличок, втрачених архітектурних пам’яток, нові ракурси відомих на той час туристичних об’єктів. 

Виставка у Житомирському обласному краєзнавчому музеї триватиме до 31 січня 2021 року. На період карантину графік роботи музею змінено: відвідувачів приймають з 10.00 до 17.00 з перервою на сан. обробку експозицій з 13.00 до 14.00.

Поділитись

Новини по темі: