29 березня, 2024
Ми в соцмережах
  • Головна
  • Економіка
  • Пекарі лякають українців подорожчанням хліба: експерти називають нові ціни необґрунтованими

Пекарі лякають українців подорожчанням хліба: експерти називають нові ціни необґрунтованими

  • 12 жовтня, 2020 16:53
Пекарі налякали українців серйозним подорожчанням хліба, але потім уточнили, що йдеться про зростання ціни не в рази, а на 10-15%. Хлібозаводи планують піднімати ціни на хліб поступово до кінця року. Про це вони вже навіть повідомили уряд. 

У листі до Кабміну пекарі запевняють: підвищувати вартість продукту змушує подорожчання інгредієнтів – пшениці, дріжджів, масла, цукру, йдеться в матеріалі видання "Сьогодні".

У економічного експерта Олега Пендзина деякі підрахунки пекарів викликають сумніви. Наприклад, подорожчання пшениці аж на 40%. За словами фахівця, зерно подорожчало, але не так суттєво. Ціни то зростали, то падали протягом року, а 40% можна отримати, тільки якщо порівнювати найнижчу точку з найвищою, каже Пендзин. І це схоже на жонглювання цифрами.

Більш того, хліб печуть не з зерна, а з борошна. А про нього в листі пекарів до уряду не говориться ні слова. Пендзин запевняє: за даними Держстату, борошно якраз не подорожчало, а подешевшало – на 1,4% за рік. Принаймні, у роздробі. Дивує і аргумент, що подорожчала соняшникова олія, причому відразу на 50%. Пендзин запевняє: ця цифра не має нічого спільного з реальністю, адже олія навпаки подешевшала.
 

"Можливо, вони знайшли десь такі надзвичайно дорогі оптові партії, я не знаю. Але тоді я не розумію, чому вони закуповували за такими фантастичними цінами", – говорить економіст.


Експерт у сфері АПК Алекс Ліссітса теж упевнений, що аргументи і цифри виробників хліба – дуже непереконливі. Каже, що хлібозаводи просто нагнітають паніку в надії заробити побільше грошей.

Самі пекарі, втім, відповідають, що готові показати всі свої розрахунки і уряду, і Антимонопольному комітету. Нарікають на те, що курс долара зріс, а обладнання, яке потрібно оновлювати, купується за валюту. Крім того, важко працювати під час карантину. Ще одна причина – підвищення зарплат.
 

"У структурі собівартості є й інші чинники – такі як енергоносії та заробітна плата. Заробітна плата також зростає. Ці тенденції збіглися в часі – подорожчання сировини та зростання заробітної плати співпали", – говорить директорка з персоналу і зв'язків з громадськістю хлібопекарського підприємства Олена Дмитренко.


"Ми не в змозі вже себе забезпечувати. Може настати колапс галузі – коли ми не зможемо купувати сировину і вчасно розраховуватися. І, відповідно, відпускати хліб", – попереджає Юрій Дученко.

Пендзин нагадує: хліб дорожчав і раніше. Ціни трохи зростали щомісяця, тому це було майже непомітно. Така ситуація спостерігається вже три роки, і пекарі весь цей час не були в збитку. Так, на соціальних сортах у них були мінімальні доходи, але заробити допомагали елітні сорти хліба, печиво, тістечка і торти. І суттєво підвищувати ціни на соціальні сорти хліба зараз, коли доходи людей стрімко падають, дуже небезпечно. Багато людей сприймають це дуже болісно.
 

"Червона ікра – заради бога, нехай будуть вільні ціни. Але є такі товари, де повинен бути нагляд держави. І хліб, природно, один з перших", – вважає мешканка Києва Ірина Ласкіна.


У Міністерстві розвитку економіки запевняють: нагляд буде. Заступник міністра Тарас Висоцький не бачить жодних передумов для різкого подорожчання хліба навіть після того, як прочитав лист від Асоціації пекарів. Його теж бентежать дані про пшеницю, ціна якої підвищилася нібито на 40%. А якщо заводи просто візьмуть і підвищать ціни, відомство зможе відреагувати – відповідну постанову там прийняли ще в травні.
 

"Якщо ціна змінюється не так, як вказано в постанові, передбачені заходи. А саме 100%-вий штраф на всю продукцію, яка продана з порушенням", – говорить Висоцький.


Крім того, за цінами на хліб стежить Антимонопольний комітет, і він теж може накласти штрафи. Хліб повинен дорожчати не більшими темпами, ніж інші продукти.
Поділитись

Новини по темі: