28 березня, 2024
Ми в соцмережах
  • Головна
  • Культура
  • У Житомирській області встановили пам’ятник письменнику Яну Барщевському. ФОТО

У Житомирській області встановили пам’ятник письменнику Яну Барщевському. ФОТО

  • 14 вересня, 2020 12:00
У місті Чуднів Житомирської області встановили пам’ятник білорусько-польсько-українському письменнику Яну Барщевському. Про це інформує Житомирська облдержадміністрація.

Пам’ятник встановили в Чуднові, бо саме тут у квітні 2019 року знайшли нагробну плиту Барщевського.
 

"Фондом Марії Магдалени Радзивілл виготовлено та подаровано місту пам’ятник у вигляді бронзового бюсту на колоні з зеленого граніту, на якій розташована меморіальна табличка з надписом українською, білоруською та польською мовах. Складовою частиною пам’ятника є надмогильна плита письменника", – зазначають в ОДА.




Яна Барщевського називають основоположником нової білоруської літератури - за значимістю для Білорусі прирівнюють до Тараса Шевченка та Івана Франка. Він народився у селі Мураги Полоцького повіту (тепер Расонський р-н Вітебської область) наприкінці 18-го століття (точна дата не встановлена). Помер 12 березня 1851 (за новим стилем) у Чуднові (тепер Житомирської область).

Ян Барщевський писав вірші та оповідання, переважно польською, також білоруською та руською (староукраїнською) мовами.

У своїх творах Ян Барщевський звертався до фольклорної тематики, прославляв романтично-піднесене почуття любові до простого народу та будив його національну свідомість.

Поділитись

Новини по темі: