16 квітня, 2024
Ми в соцмережах

Палац культури не оголошував тендер на пакети BMW: роз'яснення Prozorro

  • 24 липня, 2020 8:34
Бердичівський палац культури не проводив тендер на закупівлю двох пакетів BMW, як про це повідомили багато українських ЗМІ, зокрема і "Журнал Житомира". Про це повідомила пресслужба системи державних закупівель Prozorro.

Там, пояснили, що всі державні структури зобов'язані звітувати про свої витрати від однієї копійки.
 

"Річ у тім, що система Prozorro показує всі закупівлі, які проводить держава. Віднедавна, з запуском нового Закону "Про публічні закупівлі" – реально ВСІ, адже зараз державні структури зобов'язані звітувати про свої витрати від однієї копійки. І таким чином, громадяни можуть бачити та контролювати всі закупівлі за кошти платників податків", – зазначають у Prozorro.


Але далеко не кожна з цих закупівель є власне тендером, на який приходять постачальники і змагаються на аукціоні. На суми до 50 тисяч гривень державні структури можуть укладати прямі угоди з постачальником, а у системі Prozorro тільки повідомляти про це. Так було й у випадку із закупівлею пакетів BMW.
 

"На невеликі суми державні структури можуть укладати прямі угоди і лише звітувати про них у Prozorro. Ось так само з закупівлею славнозвісних пакетів BMW. Ця закупка справді відбулася і відображена в системі. Але організовувати тендер, щоб придбати 2 пакети, державним структурам не потрібно. І Бердичівський палац культури тендер не проводив. Як бачите, у Prozorro ця закупівля відображена як така, що "проведена без використання електронної системи". Тобто це пряма угода з постачальником, яку уклав Бердичівський дім культури, і про яку мав обов'язково прозвітувати в системі. Що він і зробив", – пояснюють у Prozorro.


 
Поділитись

Новини по темі: