26 квітня, 2024
Ми в соцмережах

Прокурор заявив, що на Житомирщині немає нелегального видобутку бурштину та масової вирубки лісів

  • 15 липня, 2020 8:38
  • 1
Прокурор Житомирщини заявив, що в області вже майже два роки немає нелегального видобутку бурштину, також зараз відсутні незаконні масштабні вирубки дерев.

Про це Олег Василів розповів в інтерв'ю сайту Житомир інфо.
 

«Вже скоро буде два роки, як бурштин не видобувається на території Житомирської області. Я можу вас в цьому запевнити. Оберіть будь-який день і, якщо ви знаєте місця, де видобувають бурштин, то ми туди поїдемо. Нещодавно було повідомлення про видобуток в Коростенському районі: якісь рівненчани «забігли» сюди георозвідку зробити і відразу ж були затримані, була вилучена мотопомпа. Але такого глобального видобутку, як було ще два роки тому, немає. Останній такий видобуток був у листопаді минулого року: є така компанія «Райт Солюшн», з якою ми судимося, через яку відносно працівників прокуратури та поліції Державне бюро розслідувань зареєструвало кримінальне провадження щодо того, що начебто незаконно прийшли туди з обшуком, вилучили бурштин і так далі. Знаю, що у «Райт Солюшн» була охорона і коли вони взнали, що до них прямують працівники поліції з обшуком, то ця воєнізована охорона втекла разом зі зброєю. І ті озера масштабні, які вони зробили, щоб тягнути воду й видобувати бурштин, на сьогоднішній день вже як поле для гольфу. Тобто, провели після себе рекультивацію і там почала рости трава», - сказав Василів.




Щодо вирубки лісів, то, за словами прокурора, такі випадки поодинокі.
 

«Вирубка поодинока йде. Працівники поліції проводять рейди, особливо в тих районах, де нещодавно були лісові пожежі, бо зараз має піти масова рубка під зачистку згорілого лісу, й ми теж тут «тримаємо руку на пульсі». Час від часу правоохоронці натрапляють на місця зрубаних дерев, але «чорні лісоруби» теж навчилися протидіяти нашим методам. Наприклад – спиляли дерево, лишився пеньок, вони його половину відрізають й викидають, або підпалюють. І коли ми хочемо довести, що це дерево саме з цього пенька було зрізане, то нам ні одна експертиза не дасть такого висновку. Ще є проблема з покриттям інтернетом і мобільним зв’язком, бо спиляні дерева треба біркувати, присвоювати їм єдиний унікальний номер, а якщо в тій місцевості, де зрубали ліс, немає інтернету, то їм потрібно виїхати на якусь дорогу, щоб спіймати зв'язок і ввести ці номери в програму. І коли працівники поліції затримують такі лісовози, то ми починаємо розбиратися, чому цих бірок немає, був інтернет чи не було», - зазначив прокурор області.


Нагадаємо, прокурор області також повідомив, що правоохоронці завершили всі експертизи у справі про аварію за участю депутата Житомирської обласної ради Дмитра Кропачова.
Поділитись

Новини по темі:

Комментарии

Іван Комаровський
15 липня, 2020 12:17:04

Цей прокурор зіпсувався, несіть нового.