16 квітня, 2024
Ми в соцмережах
  • Головна
  • Житомир
  • Житомирські ринки давно не працюють, а підприємцям нараховують оренду в повному обсязі. В ситуації розбирався мер

Житомирські ринки давно не працюють, а підприємцям нараховують оренду в повному обсязі. В ситуації розбирався мер

  • 6 квітня, 2020 18:18
6 квітня у Житомирі підприємці вийшли на протест. Близько 20 осіб зібралися під стінами міської ради  вимогою зменшити орендну плату за місця на ринку під час карантину.

Підприємці говорять, що ринки вже давно зачинені, а керівники продовжують нараховувати орендну плату в повному обсязі. 

З підприємцями зустрівся міський голова Сергій Сухомлин. Під час зустрічі він повідомив, що наразі міська рада чекає від адміністрацій ринків реальні розрахунки. Надалі буде підписано меморандум.
 

"Базари зачинені, а підприємцям продовжують нараховувати орендну плату в повному обсязі. Декілька разів збирали керівників житомирських ринків і просили з розумінням поставитися до ситуації. Попередньо узгодили, що на період карантину вони рахуватимуть оренду по собівартості, тож знижка за місяць мала скласти не менше 50%. Проте, за березень підприємці сплатили повну вартість (платежі беруться наперед), а в квітневому розрахунку знижка склала всього 20%.

Сьогодні знову зустрічалися. Як показав аналіз розрахунків, наданих адміністраціями, вони намагаються включити в собівартість за квітень всі платежі, які ринки мали здійснити у І кварталі. До прикладу, ПДВ – 340 тис. грн. Якби порахували прямі витрати, то сума була б удвічі меншою. Або заходи з дезінфекції – 200 тис. грн. Ринки не працюють, тому ці цифри не відповідають дійсності. Або енергоносії – 600 тис. грн. Зараз електроенергія використовується максимум на освітлення в нічний час. За морозильні камери підприємці платять по окремих рахунках. Тобто, якщо говорити виключно про собівартість, то можна знижувати орендну плату більше, ніж на 50%.

Сьогодні домовилися про таке:
 

  • До середи адміністрації дають реальні розрахунки по собівартості. Ми паралельно через контролюючі та комунальні служби звіряємо всі їхні платежі.
  • У четвер збираємося на ще одну нараду, під час якої підпишемо тристоронній меморандум з урахуванням всіх зауважень.
  • Крім того, адміністрації здійснять підприємцям перерахунок орендної плати за березень і враховують ці кошти у квітневому платежі. Тим, хто вже встиг заплатити за квітень, мають або здійснити перерахунок на травень, або повернути кошти. У травні, якщо карантин продовжать, знижка має бути ще суттєвішою.


Щоб не було ніяких маніпуляцій, у меморандумі обов’язково пропишемо пункт щодо неприпустимості розірвання договору в односторонньому порядку", – пояснив міський голова у соцмережі


Також Сухомлин закликав житомирських підприємців не платити за оренду, поки не буде підписано меморандум.

Як повідомляв «Журнал Житомира», Міністерство охорони здоров'я дозволило владі на місцях відкрити продуктові ринки під час карантину. У Житомирі продуктові ринки вирішили поки не відкривати, так як це призведе до великого скупчення людей в одному місці.
Поділитись

Новини по темі: