19 квітня, 2024
Ми в соцмережах
  • Головна
  • Економіка
  • Зростання пенсій і стрибок долара: як зміниться життя українців з 1 березня

Зростання пенсій і стрибок долара: як зміниться життя українців з 1 березня

  • 1 березня, 2020 13:21

Перший місяць весни приготував для українців чимало різних сюрпризів. Так, наприклад, пенсії знову проіндексують і підвищать, а долар, ймовірно, буде падати через паніку, пов'язану з коронавірусом. До того ж не варто забувати і про традиційне переведення годинників на літній час. Сайт "Сьогодні" розповідає, яких змін українцям чекати у березні.
 

Зростуть пенсії

З 1 березня українських пенсіонерів чекає чергове підвищення пенсій – це буде вже друга за рахунком їх автоматична індексація.

За даними Пенсійного фонду, середня пенсія за віком становить 3064 грн. З урахуванням індексації в 11% вона зросте до 3401 грн (+337 грн) Також збільшаться пенсії:

  • по інвалідності – з 2641 грн до 2931 грн (+290 грн);
  • по втраті годувальника – з 2916 грн до 3237 грн (+321 грн);
  • за вислугою років – з 4500 грн до 4995 (+495 грн).


Не підвищать пенсії держслужбовцям; науковцям; помічникам народних депутатів; тим, хто отримує максимальну пенсію (на сьогодні – 16 380 грн); отримує спеціальну пенсію або довічне утримання (судді і прокурори, в тому числі судді – 3,3 тис. осіб); отримує соціальну пенсію, тобто не має трудового стажу для призначення навіть мінімальної пенсії (на сьогодні 1644 грн).

Нагадаємо, що за затримку пенсій, зарплат і стипендій українці тепер можуть отримати компенсацію. 
 

Буде додатковий вихідний

8 березня відзначається Міжнародний жіночий день, і традиційно цей день в країні вихідний. Але оскільки в цьому році свято припадає на неділю, вихідний перенесеться на понеділок – 9 березня. Виходить, українці відпочиватимуть три дні поспіль – 7, 8 і 9 березня, тобто з п'ятниці по понеділок включно.
 

Гривня піде вниз

Аналітики відзначають, що в світі наростає паніка, пов'язана з коронавірусом, через що спостерігається падіння на світових біржах. Незалежний експерт Олександр Хмелевський зазначає в коментарі сайту "Сьогодні", що якщо падіння продовжиться, не виключено, що іноземні інвестори почнуть виводити кошти з України, що може викликати падіння курсу гривні.

"Поки говорити про серйозну девальвацію рано. В останні дні лютого ми спостерігаємо помірне зниження гривні. Радше за все, така тенденція збережеться і в березні. При оптимістичному сценарії гривня буде перебувати в коридорі 24,30 – 25,50 за долар. Однак в разі загострення ситуації на світових ринках і в Україні не виключено більш істотне зниження гривні", – говорить Хмелевський.


Максим Орищак, аналітик "Центру біржових технологій", також зазначив, що в березні курс гривні може знизитися до діапазону 25-25,4 грн. На його думку, на це також вплинули реакції спекулянтів на зовнішні події в світі у вигляді коронавірусу.

"Поширення вірусу до кінця березня може підтримати девальвацію. Ми від початку торкалися фактора епідемії для валютного ринку як вагомої причини для зниження гривні не раніше, ніж у березні. По-друге, в країні спостерігаються негативні тенденції щодо динаміки промисловості, що може підтримувати страх спекулянтів щодо швидкої девальвації і підігрівати побоювання серед населення. Так, в цілому, промислове виробництво України скорочується вже чотири роки, але наразі динаміка прискорилася, і в січні 2020 року промвиробництво впало на 5,1%", – зазначив Орищак.


Експерт додав, що коментарі щодо кредитного траншу від МВФ можуть стримувати гривневий оптимізм. Нагадаємо, наприкінці 2019 року Україна і МВФ досягли попередньої домовленості про нову трирічну програму, проте офіційні документи ще не були підписані

Вадим Бардась, аналітик Європейського інвестиційного центру, в коментарі сайту "Сьогодні" пояснив, що завищений показник витрат державного бюджету змусить чинний уряд або почати секвестр (скорочення витрат) головного кошторису країни, або збільшити обсяги боргового фінансування за рахунок внутрішніх позик.

"Разом з тим ділова активність в глобальній економіці буде знижуватися, що вплине на настрої нерезидентів і обсяги валютних надходжень експортерів. З огляду на високі валютні резерви, Національний банк має всі можливості для контролю ситуації на міжбанку, тому в короткостроковому періоді курс долара буде залежати від дій НБУ. Оскільки очікується сезонне підвищення попиту на валюту з боку імпортерів і збільшення гривневої ліквідності в банківській системі, Нацбанк буде утримувати курс долара в коридорі 24-25 гривень з повзучої девальвацією гривні до позначки 25 грн/дол.", – говорить експерт.

 

Потрібно буде перевести годинник

Переведення годинника на літній час в Україні традиційно відбудеться в останню неділю березня. Так, в цьому році перевести годинник на одну годину вперед потрібно буде в ніч з 28 на 29 березня. Технічно переклад здійснюється о 3:00, але якщо у вас немає ранніх рейсів на літаки, зробити це можна і вранці.
 

До Росії можна буде поїхати тільки по закордонному паспорту

З 1 березня 2020 року громадяни України не зможуть їздити в Росії за внутрішнім паспортом або свідоцтвом про народження. Згідно з постановою Кабміну №1056 від 18 грудня 2019 року, в'їзд в РФ для громадян України можливий тільки по закордонному паспорту.
 

З'являться тести для виявлення коронавірусу

Очікується, що в середині березня в Україну завезуть експрес-тести для виявлення коронавірусу за межами лабораторії. Такі тести можна буде використовувати навіть вдома, проте їх результати будуть вимагати лабораторного підтвердження. Час, який необхідно для результатів на експрес-тесті, становить 15-20 хвилин.
 

Березень буде дуже теплим

За прогнозами Укргідрометцентру, березень в Україні буде теплішим, ніж завжди. Середньомісячна температура повітря складе 1-7 градусів тепла, що на 2-3 градуси більше, ніж зазвичай. У Києві та центральних областях України найхолоднішою буде середина березня – очікується, що температура опуститься до нуля градусів вдень, а вночі – до -5 градусів морозу.

Поділитись

Новини по темі: