20 квітня, 2024
Ми в соцмережах

Житомирська область готується виставити на аукціон 200 ділянок з покладами бурштину

  • 24 лютого, 2020 17:58
У Житомирській області готують 200 ділянок для видобутку бурштину, спецдозволи на розробку яких будуть продаватися на аукціонах в системі Prozorro.

Як повідомили "Журналу Житомира" в облдержадміністрації, площа кожної ділянки складає 10 га.

Зазначається, що Державна служба геології та надр створила картосхему розміщення бурштинових ділянок за результатами обробки космічних і аерофотознімків.

"Використання супутникових технологій може дозволити нам реалізувати це завдання ефективно і швидко. Зараз підготовлені таким шляхом 200 ділянок, які знаходяться на розгляді", - зазначає голова Житомирської ОДА Віталій Бунечко.



Варто додати, що в Україні планують запровадити єдині дозволи на розвідку і видобуток бурштину. А їх продаж будуть проводити через електронні аукціони у системі Prozorro. Так, Парламент 19 грудня 2019 року підтримав в цілому проєкт закону про регулювання видобутку бурштину. 
 
Відповідно до законопроєкту, в Україні запроваджуються єдині дозволи на розвідку і видобуток бурштину на ділянках до 10 га строком на 5 років. Доступ до покладів бурштину має бути врегульований шляхом встановлення права земельних сервітутів та визначення окремої статті 971 Земельного кодексу для проведення розвідувальних і видобувних робіт.

Також законопроєкт вводить кримінальну відповідальність за незаконний видобуток бурштину та адміністративну – за порушення її норм. Також передбачається посилення відповідальності за недотримання вимог рекультивації землі, а також обов’язок компенсації завданої їй шкоди.

Поділитись

Новини по темі: