29 березня, 2024
Ми в соцмережах
  • Головна
  • Житомир
  • На місці колишнього концтабору у Житомирі хочуть створити меморіальний комплекс

На місці колишнього концтабору у Житомирі хочуть створити меморіальний комплекс

  • 17 лютого, 2020 11:55
У Житомирі на місці колишнього концтабору Stalag-358 планують створити меморіальний комплекс. Концтабір під час Другої світової війни знаходився на Богунії, де нині розміщена військова частина зв'язківців.

За словами голови обласної організації Українського товариства охорони пам’яток історії та культури Георгія Мокрицького, З 1941 року через цей табір пройшли сотні тисяч полонених. На деяких ставили медичні експерименти.

Краєзнавець відзначає, що тут прямо в довгих траншеях поховані понад 60 тисяч наших співвітчизників. Він пропонує на цьому місці створити меморіальний комплекс з основним елементом – старою цегляною водонапірною вежею. Саме ця вежа є німим свідком тих трагічних подій, що зберіглася до наших днів. У 2013 році на ній встановили пам’ятний знак про в’язнів Богунського концтабору Stalag-358, який діяв під час окупації Житомира нацистськими загарбниками.

Як повідомляють в ОДА, український інститут національної пам’яті підтримує ідею створення комплексу і обіцяє допомогти владнати це питання на державному рівні.

Військові також підтримують пропозицію щодо створення на цьому місці меморіального комплексу та винесення території за межі військової частини з вільним доступом для всіх.

Поділитись

Новини по темі: