19 квітня, 2024
Ми в соцмережах

Аномально тепла зима позбавляє Житомирщину врожаю

  • 10 лютого, 2020 9:15
Аномальна тепла зима і мала кількість опадів призвели до того, що у Житомирській області доведеться пересіяти частину озимої пшениці.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на UA: Житомир.

"Підвищені температури негативно впливають на рослини, бо ті відновлюють свою вегетацію, витрачають енергію. Якщо не буде на посівах снігу, це може призвести до великих втрат рослин. Я думаю, що 15%, а, може, й більше треба буде пересівати. На багатьох ділянках пшениці вже з’явилася борошниста роса. Якщо є хвороби, то більшість керівників господарств стараються такі посіви пересівати", - розповіла заступниця директора департаменту агропромислового розвитку та економічної політики Житомирської ОДА Ніна Добринська.
 

За її словами, в області озимою пшеницею засіяно понад 133 тис. га.

Науковець Житомирського національного агроекологічного університету Володимир Дубовий акцентує, що наразі відбувається сильне висушування самої пшениці, в якій практично немає вузла кущення. До того ж, тепла погода створює сприятливі умови для розвитку гризунів.

Науковець каже, що дефіцит вологи можуть компенсувати сніг або дощ. В іншому разі озиму пшеницю доведеться досівати ярою.

Нагадаємо, 17 грудня 2019 року температура повітря в Житомирі побила рекорд, який тримався 74 роки для цієї дати.
Поділитись

Новини по темі: