24 квітня, 2024
Ми в соцмережах
  • Головна
  • Економіка
  • Податок на нерухомість: кому і скільки доведеться заплатити 2020 року

Податок на нерухомість: кому і скільки доведеться заплатити 2020 року

  • 30 січня, 2020 19:01
  • 1

Українцям 2020 року знову доведеться заплатити за житло. Якщо нерухомість за площею більше норми, податківці надішлють платіжку. Скільки і кому доведеться заплатити за нерухомість в Житомирі?
 

Кому доведеться платити

За законом, податок на нерухомість доведеться заплатити тим, чия нерухомість перевищує такі норми:

  • для квартир – 60 кв. м;
  • для житлового будинку – 120 кв. м.


Якщо у власності і квартира, і будинок, то їх сукупна площа не повинна бути більше 180 кв. м. Наприклад, власникові будинку на 110 кв. м. і квартири на 65 кв. м податок платити не доведеться.

А за дуже велику нерухомість доведеться доплатити 25 тис. грн – це стосується квартир площею понад 300 кв.м і будинків понад 600 кв.м.

Податок доведеться платити і тим, на кого оформлена частина нерухомості, наприклад, за кімнату в двокімнатній квартирі.

"Якщо людині належить тільки частина нерухомості, наприклад, кімната в дво- трикімнатній квартирі, і цей факт зафіксований в Держреєстрі майнових прав на нерухомість, то податок теж можуть нарахувати", – пояснює юрист Сергій Вовк.


Також податком може оподатковуватися і нежитлова нерухомість – сараї, гаражі. Цей податок збирають місцеві органи влади до свого бюджету. За словами юриста, найчастіше місцеві ради не обкладають податком прибудови.

За законом, податок можна не платити, якщо будівля в аварійному стані. Цей факт повинні визнати органи місцевої влади. Податок не стягується з багатодітних сімей, в яких п'ятеро і більше детей.Также податок не нарахують власникам житла в гуртожитках.

Додатково місцеві органи влади можуть звільнити від податку окремі соціальні групи населення, наприклад, учасників АТО.
 

Скільки доведеться заплатити за нерухомість

У Житомирі за кожен "зайвий" квадрат доведеться заплатити всього 23,61 грн, а в Києві – аж 70,84 грн.

Максимальна ставка податку на нерухомість становить 1,5% від мінімальної заробітної плати за кожен метр площі вище норми. З 1 січня мінімальна зарплата в Україні становить 4 723 грн. Таким чином, максимальна ставка податку на нерухомість становитиме 70,84 грн за кв.м.

Однак Податковий кодекс дозволяє місцевій владі встановлювати свої ставки податку і норму площі. Наприклад, в Харкові ставку податку знизили до 1% (47,23 грн/кв.м), а неоподатковувану податком площу квартири збільшили до 85 кв.м. В Одесі фізособам і зовсім зменшили ставку на житлову нерухомість до 0,1% (4,72 кв.м), а на нежитлову – 1% (47,2 грн/кв.м). У Львові ставка для квартир – 0,5% (23,61 грн/кв. м), для будинків – 1% (47,23 грн/кв.м). А ось в Києві і Дніпрі максимальну ставку податку залишили на рівні 1,5% (70,84 грн/кв.м).

Податкова розсилатиме платіжки українцям до 1 липня. Суму податку фіскальники розраховуватимуть за даними з Держреєстру майнових прав на нерухомість.

Юридичні особи в Житомирі в залежності від частина міста:

  • 1,0% (47,23 грн) - центральна частина міста обмежена вулицями: Східна (перехрестя вул. Східної та Домбровської) вул. Домбровського, вул. Хлібна, вул. Л.Українки, пров. Пивоварений, вул. Ольжича, вул. Перемоги, через майдан Соборний, вул. Леха Качинського, пров. 4-Чуднівський, по берегу річки Тетерів, до перехрестя вул. Шевченка та вул. Робітничої, вул. Робітнича, вул. Довженка (до перехрестя вул. Довженка та Східної) вул. Східна до вул. Домбровського;
  • 0,75% (35,42 грн) - серединна частина міста обмежена вулицями: вул. В. Бердичівська, вул. Вітрука, вул. Вокзальна, майдан Привокзальний, проспект Незалежності, вул. Перемоги, через майдан Короленка, вул. Короленка, пров. Набережний, вул. Набережна річки Кам’янка, вул. Ольжича, вул. Маяковського, вул. Троянівська, Мальованська Набережна, перехрестя з вул. Чуднівська,  по берегу річки Тетерів, вул. Робітнича, Жуйка, вул. В.Бердичівська, Смолянський майдан,  вул. Селецька, до перехрестя з вул. Вітрука;
  • 0,5% (23,62 грн) - всі інші;
 

Як покарають за несплату податку

Якщо податок не заплатити протягом 60 днів після отримання платіжки, то Фіскальна служба нарахує штраф.

"Якщо прострочити сплату податку на місяць, то доведеться додатково заплатити штраф – 10% від суми податкового боргу. Якщо не платити більше місяця, то штраф буде вже 20%", – говорить юрист Юрій Вовк.


Якщо власник нерухомості не отримав податкове повідомлення, він звільняється від штрафу. Справа в тому, що Реєстр нерухомого майна зпрацював 2011 року і старі будинки могли не потрапити до нього. Тобто, фіскальники можуть просто не бачити будинок. Однак в такому випадку податкова має право нарахувати податок пізніше. Наприклад, якщо при продажу нерухомості з'ясується, що за нього не сплачувалися податки, податківці можуть нарахувати податок за останні три роки. Якщо ж людина отримала повідомлення і не сплатила податок, доведеться платити і штраф, пояснює юрист.

Поділитись

Новини по темі:

Комментарии

Диана Остапенко
28 квітня, 2020 9:13:10

Дорого нині мати свою нерухомість, я думав купувати великий будинок і переїхати в нього всією великою родиною, бабусі, дідусі, діти. Тому ми як раз хотіли шукати будинок площею понад 120 кв.м. Доведеться тепер платити немаленький податок. Але ми ще в роздумах, переглядаємо різні варіанти, зважуємо всі за і проти. У Житомирській області варіантів котеджних містечок не так багато https://vsekottedzhi.com.ua/ua/catalog/zhitomirskaja-oblast Може щось підберемо.