29 березня, 2024
Ми в соцмережах
  • Головна
  • Економіка
  • У рейтинг найбільших компаній без радянської спадщини потрапила одна з Житомирської області

У рейтинг найбільших компаній без радянської спадщини потрапила одна з Житомирської області

  • 14 січня, 2020 18:08
Видання Ліга.net склало перший рейтинг компаній без радянської спадщини. У нього потрапили 50 найбільших нових компаній України. Примітно, що в списку знайшлося місце і компанії родом з Житомирщини.

"Яку економіку побудувала Україна за 28 років? Якщо вивчити список просто найбільших компаній, то, скоріше, можна побачити, як країна розпорядилася радянською спадщиною: енергетика та металургія, створені ще в СРСР, збирають майже дві третини виручки. Ми вирішили винести за дужки компанії, бізнес яких побудований на ще радянських активах. Цей критерій оновлює топ 50 найбільших компаній країни на 70%. Але такий рейтинг набагато краще показує нову економіку України і показує, що з'явилося в країні завдяки підприємницькій енергії", - пояснюють автори рейтингу.

Квиток в топ-50 найбільших нових компаній коштував торік 6,7 млрд грн ($246 млн за середньорічним курсом). Найбільших успіхів в незалежній Україні досягли рітейлери (продуктовий, паливний, електроніки), дистриб'ютори і аграрії. Серед виробничих компаній пробитися змогли тільки виробники алкоголю, сигарет, Сандора і Кока-кола.

В топ 50 стукають: айтішники, машинобудівники, фармацевти і приватні порти. А значить з кожним роком цей список буде ставати все цікавіше і різноманітніше.

На 19-му місці рейтингу з виручкою в розмірі 13 мільярдів гривень розміщено ТОВ "УКРПАЛЕТСІСТЕМС", яке володіє мережам АЗС під брендом UPG.
 

"Зараз налічує 60 станцій, значна частина з яких зосереджена в центральному та західному регіонах України. Серед них - п'ять АЗС під брендом Білоруська нафтова компанія. Оперує одним з найбільших парків бензовозів (приблизно 200 одиниць). Крім заправних станцій також здійснює дрібно- і великооптові поставки зі своїх нафтобаз. Нафтопродукти поставляються з Мозирського НПЗ (Білорусь)", - йдеться в описі компанії.




За даними Консалтингової групи А-95, UPG займає п'яте місце в Україні за обсягами імпортних бензинів (отримала 52 000 тонн бензинів у 2018 році). За даними держреєстру юросіб, компанія зареєстрована в Коростені. Кінцевим бенефіціаром значиться мешканка Житомирської області Юлія Васьковська. У місцевих ЗМІ власником компанії називають Володимира Петренка. Йому належить фактично однойменна компанія Юпіджі. У Житомирі будівництво АЗС під брендом UPG викликало протести.

Поділитись

Новини по темі: