29 березня, 2024
Ми в соцмережах
  • Головна
  • Житомир
  • «Захищав землю, а не політичну систему»: у Житомирі пропонують відновити погруддя Шелушкова

«Захищав землю, а не політичну систему»: у Житомирі пропонують відновити погруддя Шелушкова

  • 23 грудня, 2019 16:40
  • 2
У Житомирі пропонують відновити погруддя Григорія Шелушкова, яке було демонтоване у 2016 році під час декомунізації. З відповідною пропозицією до міськради звернувся Андрій Поліщук.

"Ми вже маємо досвід коли вже після перейменування на гарячу руку вулиці Малікова (хоча 95% людей були проти перейменування) було заключення Національного інституту пам'яті про те що Маліков не підпадає під декомунізацію. Шелушков за свою підпільну діяльність проти ворога був розстріляний під селом Довжик. Тому моя думка що погруддя має бути повернене на місце. Людина була партизаном та підпільником, звичайно можна сказати що він був членом комуністичної партії, але тоді такий час був, не в партії дорога по життю закрита", - пояснює свою позицію автор петиції.

Він додає, що Шелушков захищав у страшні часи свою землю, а не політичну систему. Підтримати онлайн-петицію можна за посиланням. Щоб її розглянули в мерії, вона повинна зібрати 300 підписів за 30 днів.

Григорій Іванович Шелушков - один з організаторів та керівників підпільного і партизанського руху в Україні, секретар Житомирського підпільного обкому КП(б)У. В травні 1943 року підпільний обком партії готував вихід підпільників в партизанські загони, щоб розвернути масову відкриту боротьбу з німецькими окупантами. Але перед самим проведенням цієї операції, 25 травня 1943 року, провокатори, які проникли в комітет, видали його керівників. В цей час і був заарештований Шелушков. 30 травня 1943 року після жорстких катувань в застінках гестапо Григорій Іванович Шелушков був розстріляний.

Указом Президії Верховної Ради СРСР від 8 травня 1965 року за особливі заслуги в організації і керівництві Житомирським підпільним обкомом партії, мужність і героїзм, проявлені в боротьбі проти гітлерівських військ під час Другої світової війни секретарю Житомирського підпільного обкому КП(б)У Шелушкову Григорію Івановичу присвоєно звання Героя Радянського Союзу (посмертно).

Українським інститутом національної пам'яті Григорій Шелушков був включений до переліку осіб, що підпадають під дію антикомунізаційного законодавства. Розпорядженням Житомирського міського голови пам'ятник-погруддя був визначене під демонтаж. Його було демонтовано 13 липня 2016 року.






Бюст Шелушкова, лютий 2016 року
Автор фото: Ігор Щербаков
Поділитись

Новини по темі:

Комментарии

24 грудня, 2019 18:07:03

Закон прямо забороняє таке

24 грудня, 2019 18:11:48

Брехня і маніпуляція