20 квітня, 2024
Ми в соцмережах

В Україні ввели в обіг нову монету і оновлену купюру. ФОТО

  • 20 грудня, 2019 10:44
Національний банк України 20 грудня 2019 року ввів у обіг монети номіналом 5 гривень з зображенням Богдана Хмельницького, а також оновлені банкноти номіналом 50 гривень.

Нова обігова монета номіналом 5 гривень – невелика за розміром, легка. Її діаметр становить 22,1 мм, вага – 5,2 грама. Вона виготовлена із цинкового сплаву з гальванічним покриттям нікелем. Завдяки більшому діаметру та відкарбованому на монеті багатограннику громадянам буде легко відрізнити її від обігових монет інших номіналів.
 

"Візуальні та тактильні елементи захисту монети: дизайн аверсу і реверсу, оформлення гурта (відповідний тип рифлення) та дрібні елементи зображень, які складно відтворити в кустарних умовах", - зазначають в НБУ.




Новою монетою можна буде розраховуватися паралельно з банкнотами відповідного номіналу необмежений період часу, поки монети поступово не витіснять банкноти в обігу. Спеціально вилучатися з обігу банкноти номіналом 5 гривень не будуть.

Оновлена банкнота номіналом 50 гривень за дизайном наслідує нові сучасні банкноти номіналом 20, 100, 500 та 1000 гривень, що вже перебувають у обігу. 

На банкноті номіналом 50 гривень нового зразка збережено основні зображення банкноти зразка 2004 року. Зокрема, на лицьовому боці розміщено портрет Михайла Грушевського, а на зворотному боці – зображення будівлі Української Центральної Ради. Портрет Михайла Грушевського переміщено у центр банкноти (раніше був з правого боку). Розмір нової банкноти не змінився – 72 х 136 мм. Кольорова гама та ж сама.



Поділитись

Новини по темі: