20 квітня, 2024
Ми в соцмережах
  • Головна
  • Суспільство
  • З 20 листопада в Україні починають штрафувати за перевезення дітей без автокрісел

З 20 листопада в Україні починають штрафувати за перевезення дітей без автокрісел

  • 20 листопада, 2019 9:49
Сьогодні, 20 листопада, набув чинності закон, що передбачає штраф за неправильне перевезення дітей. В офіційному парламентському виданні "Голос України" 19 листопада опублікували Закон України № 224-IX "Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо встановлення відповідальності за порушення правил перевезення дітей".

Відповідно до нового закону, з 20 листопада 2019 року за порушення правил транспортування дітей водій буде оштрафований на 510 грн, а в разі повторного порушення протягом року штраф складе вже 850 грн, інформує "Обозреватель".

Нагадаємо, що відповідно до пункту 21.11.б Правил дорожнього руху України, "забороняється перевозити дітей, зріст яких менш ніж 145 см або тих, що не досягли 12-річного віку в транспортних засобах, оснащених ременями безпеки, без використання спеціальних засобів, які дають змогу пристебнути дитину за допомогою ременів безпеки, передбачених конструкцією цього транспортного засобу; на передньому сидінні легкового автомобіля – без використання встановлених спеціальних засобів; на задньому сидінні мотоцикла та мопеда".

За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, правильно встановлені дитячі автомобільні крісла зменшують ймовірність смерті немовлят приблизно на 70%, а дітей – на 54-80%.

На думку голови Всеукраїнської таксомоторної асоціації Андрія Антонюка, в новому законі, як і в ПДР, не пояснюється, що таке "спеціальні засоби" (ред. "які дають змогу пристебнути дитину за допомогою ременів безпеки"). Тобто, ніде немає пояснень ні що таке "дитячі крісла", ні що таке "бустери", але ж саме вони є тими самими "спеціальними засобами".

Як розповів автомобільний юрист Денис Конюшка, українських водіїв штрафуватимуть за перевезення дітей без автокрісел тільки в разі, коли поліція зупинятиме їх за інші порушення ПДР.
 

"Зараз існують питання щодо зупинення транспортного засобу, який не порушував правила дорожнього руху, виключно для його перевірки. Таким чином, зупиняти транспортний засіб і виявляти вказане порушення працівники поліції зможуть при якомусь іншому порушенні", – пояснив експерт.


Залежно від типу й моделі, сучасні дитячі крісла й бустери вимагатимуть виділити з сімейного бюджету від 300 до 20000 грн.
Поділитись

Новини по темі: