16 квітня, 2024
Ми в соцмережах

Дифтерія наступає. Чи загрожує Україні епідемія і як себе захистити

  • 30 жовтня, 2019 12:28
В Україні спалах дифтерії. З таким діагнозом за два тижні госпіталізували два десятки осіб. Днями в Києві госпіталізували дев'ятирічного хлопчика. Дитина не була щеплена через відмову батьків. Пізніше в реанімації опинилася ще одна киянка, а за ситуацією на вівторок, 29 жовтня, в столиці зафіксовано ось уже три випадки дифтерії.

Сплеск інфекції почався в середині жовтня, коли відразу 15 студентів-іноземців потрапили до лікарні в Ужгороді. Потім такий же діагноз поставили жителю Тернопільщини.

Чи загрожує Україні епідемія дифтерії і як себе убезпечити – у матеріалі сайту "Сьогодні".
 

Небезпечніше за кір


Дифтерію викликає корінобактерія. Коли вона потрапляє до організму, то виділяє токсини, які вражають слизові ротоглотки, серцево-судинну і нервову системи, нирки. Бактерія передається повітряно-крапельним шляхом від хворої людини або носія бактерії – людина може не хворіти, оскільки вакцинована, але бути носієм. Інфікуватися можна і від побутових предметів, з якими контактувала заражена людина. У відкритому просторі дифтерійна паличка може існувати два тижні. Тому житло хворого обов'язково дезінфікують. Бактерія гине під час нагрівання (60 °С і вище) і при потраплянні прямих сонячних променів. Розчин сулеми вбиває бактерію за одну хвилину.

Після потрапляння корінобактерії до організм може пройти від трьох до 10 днів, поки проявляться перші симптоми дифтерії.

Хвороба небезпечна тим, що її складно розпізнати. Симптоми дуже схожі на звичайну вірусну інфекцію, каже лікар-педіатр Тетяна Додико. Хворий відчуває біль у горлі, температура підвищується до 38, набрякає шия і слизова. Основні симптоми: інтоксикація, білий наліт на мигдалинах і круп, який вражає верхні дихальні шляхи і призводить до гострої дихальної недостатності.

Ускладнення дифтерії можуть бути смертельними, каже Алла Волоха, завідувач кафедри дитячих інфекційних хвороб та дитячої імунології Національної медичної академії післядипломної освіти ім. П.Л. Шупика.
 

"Дифтерійний токсин вражає серце, виникає запалення серцевого м'яза – міокардит. Це може бути смертельним. При дифтерійному крупі через появу плівок в гортані хворий може померти від задухи. При гіпертоксичній формі дифтерії може розвинутися шок – теж загроза для життя. Вражається нервова система – паралічі черепно-мозкових нервів, нейропатія. Розвивається гостра ниркова недостатність", – пояснює професор Алла Волоха.


За даними ВООЗ, від ускладнень помирає 50-100 з 1000 хворих.
 

Є загроза початку епідемії


Попередніми роками реєструвалися поодинокі випадки дифтерії – 10 минулого року. Тільки в жовтні 2019 року вже зафіксована більша кількість випадків.

"Зростання кількості захворювань має насторожити. Порівняно зі спалахами кору відсоток ускладнень і летальності від дифтерії набагато більший. Можна сказати, що зараз є загроза початку епідемії", – вважає Тетяна Додико.

Для лікування дифтерії пацієнтам вводять спеціальну сироватку. На 24 жовтня в Україні було 140 флаконів сироватки проти дифтерії. На 20 хворих цього мало, зазначає Ольга Голубовська, радник міністра охорони здоров'я. Антитоксин треба вводить кожному хворому, незалежно від тяжкості захворювання. А курс лікування для одного дорослого вимагає 50 доз.

Спровокувати епідемію може недостатній рівень вакцинації. А щеплення – єдиний спосіб попередити дифтерію. Але за перші дев'ять місяців 2019 року в Україні були щеплені від дифтерії 52% дорослих і 59% дітей віком до року. Цього не достатньо. При цьому відстежити точну кількість вакцинованих дорослих складно. Багато з них не мають листа щеплень. Контроль більше зосереджений на вакцинації дітей.
 

"Щоб працював колективний імунітет, потрібно, щоб рівень вакцинації досягав 95-97% у всіх вікових категоріях. У такому випадку поширення хвороби стає неможливим. Щоб захистити себе від дифтерії, треба робити щеплення, для цього потрібно звернутися до сімейного лікаря, перевірити свою календар щеплень і отримати направлення. Вакцини є в лікарнях, і вони безкоштовні", – говорить Тетяна Додико.


Якщо довідки про щеплення немає, можна здати тест на антитіла. Результати покажуть, чи достатньо в організмі антитіл. Якщо ні, потрібно робити щеплення.

За даними Міністерства охорони здоров'я, вакцин досить. Станом на 1 вересня в Україні було 1,79 млн доз АДКС, 178 000 доз АДС і 5,4 млн доз АДП-М.

Вакцина АКДС робиться проти коклюшу, дифтерії та правця. Її роблять дітям в два, чотири і шість місяців. АДС – вакцина проти дифтерії та правця, нею прищеплюють в півтора року і в шість років. АДС-М – вакцина проти дифтерії та правця з зменшеною кількістю антигену. Її колють в 16 років, а дорослі повинні ревакцинувати кожні 10 років. Справа в тому, що з часом рівень антитіл зменшується, тому потрібна повторна вакцинація для підтримки високого рівня антитіл.

Вакцинацію не роблять, якщо є високий ризик серйозної реакції, а також при станах, коли імунітет на введену вакцину не сформується. Серед них:
 
  • гостре захворювання, що супроводжується температурою, вище 38,5 °С;
  • серйозна алергічна реакція (анафілактичний шок) на попередню дозу вакцини, відома алергічна реакція на один з компонентів вакцини (наприклад, на желатин, неоміцин, курячий білок і т.д.);
  • захворювання і стани організму, при яких імунітет може не сформуватися (наприклад, в умовах хіміотерапії у онкологічних хворих, при вживанні великих доз стероїдних гормонів, при вживанні ліків, що пригнічують імунітет, при СНІДі).

Як повідомлялося, в Житомирській області є запас вакцин проти дифтерії - понад 125000 доз різних вакцин як для дітей, так і дорослих.
Поділитись

Новини по темі: