20 квітня, 2024
Ми в соцмережах
  • Головна
  • Економіка
  • Міністри України та Білорусі обговорили в Житомирі розвиток річкового судноплавства

Міністри України та Білорусі обговорили в Житомирі розвиток річкового судноплавства

  • 4 жовтня, 2019 9:11
Під час Форуму регіонів у Житомирі обговорили подальшу співпрацю між Україною та Республікою Білорусь у розвитку судноплавства на річках Прип’ять і Дніпро.

Двухстороння зустріч відбулася за участю Міністра інфраструктури України Владислава Криклія та Міністра транспорту та комунікацій Білорусі Олексія Авраменка, передає пресслужба ОДА.

Сторони зазначили, що йдеться про розширення співпраці між країнами у сфері транспорту. Одним із пріоритетних напрямків співробітництва є забезпечення умов для здійснення транзитних перевезень вантажів водним транспортом по території України. Владислав Криклій пiдкреслив, що розвиток річкового сполучення Е-40 є одним із пріоритетів Президента України, Прем’єр-міністра і Уряду.

«Ми маємо спільну мету і всі шанси змінювати геополітичну ситуацію, реалізовувати той інфраструктурний потенціал, який через законодавчі неврегулювання, через відсутність транспортного коридору в останній час був нереалізований. Переконаний, що обидві сторони від цього виграють», - зазначив Криклій.



У свою чергу, Олексій Авраменко зазначив, що Міністерство транспорту і комунікацій Республіки Білорусь підписало інвестиційний договір з інвестором щодо будівництва порту в Нижніх Жарах:
 

«Сьогодні ми обговорювали, як поступово будемо рухатися у питанні забезпечення глибин річки Дніпро по українській території, що безумовно є дуже важливим для Республіки Білорусь і для подальшого розвитку водного транспорту. Сподіваюсь, ті кроки, що ми намітили, найближчим часом будуть реалізовані і ми надамо значну динаміку в частині розвитку транспортних послуг і товарообміну між нашими країнами».


Також у рамках Форуму проект водного шляху Е-40 обговорено під час круглого столу «Розвиток річного судноплавства на ріках Дніпро та Прип’ять». Міністр інфраструктури України Владислав Криклій відзначив, що за підрахунками експертів відновлення E-40 дозволить перевозити між Україною і Білоруссю додаткових чотири мільйони тонн вантажів щорічно.
 

«E-40 забезпечить значну економію часу для перевізників в Центральній і Східній Європі. Участь в європейській ініціативі щодо відродження Е-40 є одним із першочергових завдань щодо розвитку річкового транспорту та логістики в цілому», – заявив Міністр інфраструктури.


Він наголосив, що зараз українською стороною буде проводитись техніко-економічне обґрунтування та вивчатись питання екології.
 

«Ми розуміємо, що найкращі результати будуть досягнуті, якщо річкове сполучення запрацює у трьох країнах – Україна, Білорусь та Польща. Тоді ми зможемо забезпечити зв’язок між Балтійським та Чорним морем і ситуація в транспортних маршрутах зміниться кардинально».


Під час зустрічі було обговорено та узгоджено графік подальших кроків і щодо інших галузей транспорту, визначено чіткі пріоритети та поставлено дедлайни.

Нагадаємо, що в рамках Другого форуму регіонів України та Республіки Білорусь пройшла зустріч голів регіонів двох країн.
Поділитись

Новини по темі: