20 квітня, 2024
Ми в соцмережах
  • Головна
  • Суспільство
  • 92-річний пасічник з Житомирщини розкрив власні секрети бджолярського ремесла. ВІДЕО

92-річний пасічник з Житомирщини розкрив власні секрети бджолярського ремесла. ВІДЕО

  • 20 серпня, 2019 8:52
19-го серпня в Україні відзначили День пасічника. Серед тих, хто вчора святкував, – 92-річний Олексій Ставінський. Попри поважний вік, чоловік самотужки дає раду своєму господарству. 

Секретами бджолярської справи довгожитель поділився зі знімальною групою 5-го каналу.

Свій будинок Олексій Ставінський звів понад 60 років тому, зразу поставив і пасіку. Згадує: починав з упійманого на дереві рою. Він і досі сам збиває рамки, натягує вощину і доглядає бджіл. Має 7 вуликів. Утім цьогоріч, скаржиться, меду буде небагато через погоду.

Дідусь охоче ділиться професійними секретами. Каже: вулики мають бути з вільхових дощок. А працювати на пасіці треба без мобільного телефону, бо той шкодить бджолам. Є у бджоляра і спеціальний прилад, без якого на пасіці не обійтися.
 

Заглядати часто до бджіл не можна, бо процес творення меду – то таїнство, в яке людині втручатися не варто – стверджує бджоляр. Зібраний на пасіці мед не продає. Пригощає сина, онучок та друзів. А ще залишає його бджолам-трудівницям. Не забирає в них пилок і маточне молочко.

Окрім пасіки утримує ще й теплицю, де вирощує для себе огірки та помідори. Лише на кухні йому допомагає сусідка. Жінка каже: секрет жвавості і довголіття дідуся – у постійному русі.

Для гарного самопочуття пасічник радить споживати мед із теплим чаєм. А продавців просить нічим мед не розводити, адже тоді він втрачає свої цілющі властивості.
Поділитись

Новини по темі: