29 березня, 2024
Ми в соцмережах
  • Головна
  • Політика
  • Розпуск Ради: Конституційний суд визнав законним указ Зеленського

Розпуск Ради: Конституційний суд визнав законним указ Зеленського

  • 20 червня, 2019 17:51
  • 1
Конституційний суд (КС) України визнав конституційним указ президента України Володимира Зеленського щодо розпуску Верховної Ради і призначення позачергових парламентських виборів.

Відповідне рішення з'явилося на сайті КСУ і було ухвалено на закритому засіданні Великої палати у четвер, 20 червня, повідомляє "Обозреватель".

Депутат Верховної Ради України Мустафа Найєм підтвердив це рішення. За його словами, "за" проголосували 11 суддів КС, "проти" - 5.

Таким чином, дострокові парламентські вибори відбудуться 21 липня 2019 року.

У чому бачили проблему

Указ Зеленського оскаржили в КСУ 62 народних депутатів із фракцій "Народний фронт" і Радикальної партії Олега Ляшка (РПЛ). На їхню думку, коаліція у Раді припинила існувати 17 травня 2019 року. Саме з 17 травня, за версією авторів, почався 30-денний термін формування нової коаліції і тому Зеленський нібито не мав права розпускати парламент.

Сумнівне рішення?

Раніше багато експертів ставили рішення про розпуск під сумнів. Член Конституційної комісії Ігор Когут заявив, що всі конституційно-правові підстави для розпуску Верховної Ради є досить сумнівними і хиткими.
 

"Коаліція створюється з єдиною метою: запустити уряд. Звичайно, якщо з моменту початку роботи Верховної Ради протягом 30 днів не створена коаліція, а протягом ще 30 днів не сформований уряд, тоді з'являються підстави для розпуску парламенту. Але це стосується початку роботи парламенту", - підкреслив він.


Про можливу правову колізію в цьому питанні говорив і Надзвичайний і Повноважний Посол України, народний депутат першого скликання Володимир Крижанівський. Він пояснив, що факт відсутності коаліції в Раді протягом тривалого періоду не було зафіксовано офіційно.
 

"Повинно було бути зроблено якесь оголошення - або президента, або Верховної Ради - про те, що коаліція припинила існування, і що почався відлік 30 днів для створення нової коаліції. Такої заяви не було", - пояснив він.


Голова Конституційного Суду України в 1996-1999 роках Іван Тимченко вважає, що у президента не було достатніх підстав для розпуску.

"У Конституції передбачено наявності коаліції, але я думаю, що це не причина. Це недостатня причина, щоб розпускати Верховну Раду", - сказав він.

У той же час він прогнозував, що рішення КСУ може бути політично заангажованим.

Нагадаємо, президент Зеленський підписав указ "Про дострокове припинення повноважень Верховної Ради України та призначення позачергових виборів", згідно з яким день голосування на позачергових виборах депутатів призначений на 21 липня.
Поділитись

Новини по темі:

Комментарии

20 червня, 2019 23:16:55

Ну що ж, в демократію набавились