26 квітня, 2024
Ми в соцмережах
  • Головна
  • Наука/Освіта
  • Житомирський університет вирощує рослину, яку можна використовувати в якості альтернативного джерела енергії

Житомирський університет вирощує рослину, яку можна використовувати в якості альтернативного джерела енергії

  • 8 травня, 2019 15:31
На території Житомирського національного агроекологічного університету вирощують міскантус. Керівник проекту, кандидат сільсько-господарських наук Володимир Зінченко жартома називає ділянку гігантської трави "плантацією дров". Про це пише EcoTown.
 

"Міскантус гігантус може стати рятівною соломинкою на шляху до енергетичної незалежності України, - впевнений він. – Ця непримхлива рослина може рости на будь-яких грунтах з низькою кислотністю".


Якщо порівнювати з лісом, то енергетична цінність міскантуса приблизно однакова, продовжує Володимир Зінченко. 
 

"От тільки ліс потрібно вирощувати щонайменше 80 років, вихід деревини - 400 т з га, - пояснює він. - А ось з одного гектара міскантуса через 80 років буде близько 2000 тонн, тобто продуктивність гігантуса вища у чотири-п'ять разів".


При спалюванні міскантус виділяє від 16,5 - 18 МДж/кг енергії, тоді як дрова із дуба - 19 МДж, додає Володимир Зінченко.

У Житомирському національному агроекологічному університеті технологію вирощування та використання міскантуса досліджують та удосконалюють вже більше 10 років. Плантація була закладена у 2004 році.

За словами Володимира Зінченка, міскантус проводить фітореабілітацію території, тобто витягує радіонукліди з грунту. 
 

"Із землі радіація зникає, а в рослині майже не накопичується, - розповідає він. - У якості експерименту спільно з польськими колегами ми висадили плантацію міскантусу у другій зоні радіоактивного забруднення: міскантус набирав щонайбільше 50-60 Бк/кг Цезію 137, тоді як допустимий рівень Цезію 137 щільного забруднення сягає 600 Бк/кг".


Вирощування міскантусу дозволить задіяти великі площі радіоактивно забруднених земель для вирощування біопалива і забезпечити людей роботою.
Поділитись

Новини по темі: