19 березня, 2024
Ми в соцмережах
  • Головна
  • Армія
  • Корупційний скандал в оборонному секторі. Всі подробиці про резонансне розслідування

Корупційний скандал в оборонному секторі. Всі подробиці про резонансне розслідування

  • 27 лютого, 2019 12:51
В Україні розгорівся скандал навколо можливої корупційної схеми з незаконними поставками контрабандних деталей для військової техніки з території Росії. У результатах розслідування журналістів спливли імена першого заступника секретаря РНБО Олега Гладковського і його сина Ігоря, голови найбільшого оборонного концерну "Укроборонпром" Павла Букіна і навіть спецагента НАБУ Євгенія Шевченка.

Фігуранти розслідування заперечують свою провину і навіть судитимуться із журналістами через фейкову, на їхню думку, інформацію. Про подробиці скандалу пише Obozrevatel.com.
 

Головне

  • Топ-чиновників оборонної сфери України звинувачують у незаконних поставках контрабандних деталей для військової техніки з території Росії.
  • Головний фігурант розслідування Олег Гладковський і його син подають у суд на журналістів.
  • Гладковський призупинив свої повноваження в РНБО на час розслідування.
 

У чому звинувачують топ-чиновників


Журналісти програми "Наші гроші з Денисом Бігусом" провели розслідування, під час якого прийшли до висновку, що топ-чиновники оборонної сфери України організували незаконні поставки контрабандних деталей для військової техніки з території Росії. Вони підкреслюють, що високопоставлені фігуранти справи отримували відкати з придбання деталей, за які Україна переплачувала в 3-4 рази.

Основну інформацію про незаконну діяльність державних оборонних концернів розслідувачі нібито дізналися з анонімного листа, відправленого з одноразової електронної пошти. Так, вони отримали в своє розпорядження архів листування учасників афери, який, як зазначили журналісти, зв'язав відомі факти в одну історію.

У програмі були названі ймовірні учасники корупційної схеми в "оборонці":
 
  • Олег Гладковський, перший заступник секретаря Ради національної безпеки і оборони;
  • Ігор Гладковський, його син;
  • Віталій Жуков, друг Ігоря Гладковського, який займався оформленням документів і "заносив відкати". Він працював в "Укроборонпромі", звідки звільнився у 2014 році;
  • Андрій Рогоза, "фахівець із контрабанди";
  • Павло Букін, глава найбільшого оборонного концерну "Укроборонпром";
  • Євген Шевченко, спецагент НАБУ й інвестор схеми.

Організатором називають Гладковського-молодшого, якому на той момент було 22 роки. Угоди почалися приблизно в 2015 році.





До 2014 року, зазначають розслідувачі, російські деталі Україна купувала офіційно, проте після агресії РФ була введена програма імпортозаміщення. Влада відзвітувала, що купівлі з Росії повністю припинилися, проте вони "пішли в тінь" за допомогою фіктивних контрактів із неіснуючими фірмами.



Однією з таких компаній, наприклад, була "Оптімумспецдеталь". Вона не виробляла деталі до військової техніки, а за документами була їхнім скупником в інших фірм-одноденок. Керував "Оптімою" Андрій Рогоза, з нею ж співпрацював "Укроборонпром".





"Просто щоб ви уявили масштаби діри на кордоні: контрабанди йшло стільки, що постачальники навіть встигали поплутати, кому що везуть", – розповіла журналістка Леся Іванова.

Денис Бігус на своїй сторінці у Facebook звернув увагу на те, що це розслідування дуже складне, адже показує інформацію про декілька років роботи угруповання. Останні півроку журналісти перевіряли всі дані, зазначені в отриманому листуванні.
 
 

Гладковські все заперечують


Син першого заступника секретаря РНБО Ігор Гладковський заявив, що подаватиме в суд на журналістів через звинувачення щодо нього та його батька в контрабанді деталей військової техніки з Росії.

Ігор Гладковський
tyzhden.ua

Фігурант розслідування збирається вимагати у журналістів програми "Наші гроші" вибачень або надання прямих доказів його провини. Він також зазначив, що вказане в розслідуванні листування нібито є сфабрикованим: "Звинувачення безпідставні, а так звана "переписка" – фейкова", – повідомив Гладковський.

За його словами, у нього матеріальних претензій до розслідувачів немає, проте він вимагатиме спростування інформації.

Зі свого боку батько Ігоря Олег Гладковський попросив припинити свої повноваження через журналістське розслідування про корупцію в "Укроборонпромі". Також чиновник звернувся до Головної військової прокуратури і НАБУ із заявою якомога швидше перевірити все, що викладене в "розслідуванні".

Олег Гладковський
РБК-Україна

"На час перевірки правоохоронними органами цього питання, звертаюся з проханням призупинити мої повноваження як першого заступника секретаря РНБО і глави Міжвідомчої комісії з політики військово-технічної співпраці та експортного контролю. Відповідні заяви подаю негайно", – сказав Гладковський.


У прес-службі "Укроборонпрому" повідомили, що вважають некоректним оцінювати висунуті звинувачення, оскільки "журналісти не вказали джерело інформації і зробили маніпулятивний виклад окремих фактів".

"Журналісти програми "Наші гроші", які маніпулятивно використовували закриту інформацію з кримінальних проваджень, повинні звертатися за її перевіркою до першоджерел... Закликаємо журналістів до відповідальності, а політичні сили – до утримання від спекуляцій і подальших інформаційних диверсій", – підкреслили в дежконцерні.
 

Реакція АП, політиків і правоохоронних органів


Прес-секретар президента України Святослав Цеголко повідомив, що Петро Порошенко підтримав відсторонення Олега Гладковського від виконання обов'язків першого заступника секретаря РНБО на час проведення розслідування.

Від правоохоронних органів же президент України вимагає "проведення термінової перевірки інформації, викладеної в журналістській програмі "Наші гроші", для спростування або підтвердження оприлюдненого".

Петро Порошенко
Фокус

Натомість представниця президента України в парламенті, народний депутат Ірина Луценко вважає, що це розслідування пов'язане з виборами.

"А то складається дивна ситуація. Як тільки ми почали говорити про розкрадання в армії попередніх років, одразу ж з'являється якась історія з 2015 року і скидається перед виборами", – каже нардеп.

За її словами, факти, викладені журналістами, були основою для кримінальної справи, яку розслідували НАБУ і САП ще в 2015 році.

"Але ніяких результатів, ніяких фактів або підозрюваних названо не було", – заявила Луценко.

Ірина Луценко
БПП

У прес-службі НАБУ уточнили, що підприємства, про які йдеться в програмі "Наші гроші", вже є об'єктами розслідувань відомства, але детективи перевірять інформацію, викладену журналістами.

"Детективи НАБУ проаналізують інформацію про факти корупції в оборонній сфері, викладену в журналістському розслідуванні Лесі Іванової, і нададуть їй належну оцінку. Зазначимо, що підприємства, про які йдеться в матеріалі, вже є об'єктами розслідувань НАБУ. Загалом детективи розслідують корупцію на майже 15 підприємствах оборонно-промислового комплексу в рамках декількох десятків кримінальних проваджень", – зазначено в повідомленні.
Поділитись

Новини по темі: