25 квітня, 2024
Ми в соцмережах

Сьогодні християни західного обряду святкують Різдво

  • 25 грудня, 2018 8:53
  • 1
У вівторок, 25 грудня, католики, протестанти, послідовники багатьох помісних Православних церков відзначають Різдво Христове - день народження Ісуса Христа в Віфлеємі. Різдво є головним святом в католицизмі. Три церковні богослужіння відбуваються в опівночі, на світанку і вдень, що символізує Різдво Христове в дусі Отця, у лоні Богоматері і в душі віруючого.

У більш ніж 145 країнах світу — це офіційне державне свято. Його відзначають не тільки послідовники католицької та протестантської церков, але й пов'язані з ними релігійні напрямки - ті, хто дотримується церковної хронології за Григоріанським календарем, повідомляє ZN.UA.

Для католиків Різдво грає набагато більше значення, ніж Новий рік. За місяць до Різдва починається Адвента, час суворого посту й покаяння. Безпосередньо підготовка до свята починається 20 грудня. До того моменту, коли ввечері 24 грудня на небі з'являється перша зоря, що сповіщає про народження Ісуса, — період передсвяткування.

Святкування Різдва триває вісім днів — з 25 грудня по 1 січня, — утворюючи Октаву Різдва. На 26 грудня припадає свято святого мученика Стефана, 27 грудня вшановується пам'ять святого апостола і євангеліста Іоанна Богослова, 28 грудня — Невинних Немовлят Віфлеємських. У неділю, що випадає на один з днів з 26 по 31 грудня, або 30 грудня, якщо в даному році на ці дні не випадає неділя, відзначається свято святої Родини: Дитятко Ісуса, Марії і Йосифа. 1 січня відзначається Свято Пресвятої Богородиці.

Різдвяний час продовжується і після закінчення Октави аж до свята Хрещення, який у римо-католицькому календарі відзначається в першу неділю за Богоявленням (6 січня). Весь різдвяний час літургії духовенство  одягається в одяг білого, святкового кольору.

Для справжніх католиків Різдво Христове — це сімейне свято, яке має суто релігійне значення. Як правило, напередодні Різдва всі члени сім'ї вирушають в католицький храм на службу, а потім, у різдвяний Святвечір, збираються за святковим столом.

У свято Різдва Христового більшість жителів Італії та Ватикану на різдвяний обід подають печеню і різдвяну паску панеттоне, схожу на великодню, або "повітряну" паску родом з Верони, звану пандоро. На Різдво в цих державах дарують один одному торрончіно — ласощі, схожі на нугу і грильяж.

У Німеччині існують традиційні регіональні види різдвяної випічки — нюрнберзькі пряники, ахенські фігурні пряники, різдвяний кекс із Дрездена, зірочки з кориці.

У багатьох європейських країнах на святковому столі традиційно присутнє солодке різдвяне поліно — бісквітний рулет, багато прикрашений вершками, глазур'ю і шоколадом.

Одним з головних символів Різдва є запалені свічки. Нестійке полум'я свічки нагадує віруючим євангельські слова: "Світло у темряві світить і темрява не обгорнула Його".

Різдво являє віруючим Христа в образі маленької дитини в оточенні Святого Сімейства, це свято відзначається в колі сім'ї і зігрітий особливим теплом і взаємною любов'ю.

Як відомо, 25 грудня з 2017 року стало в Україні вихідним днем. Відповідний закон Верховна Рада прийняла в листопаді минулого року. При обговоренні депутати відзначали, що 12 з 15 православних церков святкують Різдво 25 грудня. Різдво за юліанським календарем 7 січня на даний час святкують православні церкви в Україні, а також Українська греко-католицька церква.
Поділитись

Новини по темі:

Комментарии

Hoakina
25 грудня, 2018 11:41:17

Веселих Свят! На той рік, дасть Бог, будемо всі святкувати разом!