29 березня, 2024
Ми в соцмережах
  • Головна
  • Політика
  • Народні обранці працюватимуть над вирішенням проблем Житомира

Народні обранці працюватимуть над вирішенням проблем Житомира

  • 1 березня, 2013 11:37
Важливі господарські питання Житомира мають бути вирішені на рівні законодавчого врегулювання та фінансового забезпечення у співпраці місцевої влади з народними депутатами. Про це заявив сьогодні, 28 лютого 2013 року, на зустрічі з народними обранцями Житомирський міський голова Володимир Дебой.

Голова Житомирської облдержадміністрації Сергій Рижук, голова обласної ради Йосип Запаловський, Житомирський міський голова Володимир Дебой, народні депутати України Геннадій Зубко, Володимир Литвин, Анжеліка Лабунська, Рустам Раупов, Сергій Пашинський, Олександр Присяжнюк, Юрій Благодир зібралися сьогодні за круглим столом, аби разом відпрацювати шляхи вирішення найбільш гострих питань регіону.

Голова Житомирської обласної ради Йосип Запаловський на початку зустрічі наголосив, що круглий стіл не має політичного спрямування, його основна мета – вирішення найгостріших проблемних питань та відпрацювання спільних дій органів виконавчої влади, місцевого самоврядування та законодавчої влади (депутатів).

Міські ради є заручниками тієї ситуації, яка відбувається у Верховній раді,– упевнений керівник Житомира. «Від якої б партії не був обраний депутат, сьогодні він є представником влади. Тому на нас разом із вами, як би ми себе не називали, лежить відповідальність за ситуацію, яка є у державі. Ми маємо разом вирішити питання господарського характеру шляхом законодавчого врегулювання та фінансовим забезпеченням», – звернувся до депутатів Володимир Дебой. Серед таких питань мер Житомира назвав основні проблемні: питання відключення водоканалу, ситуація із заборгованістю з виплати заробітної плати для працівників ТТУ та неповне фінансове забезпечення заробітної плати лікарям та працівникам галузі освіти.

Нині перед Житомиром знову стоїть загроза відключення водоканалу через заборгованість за електроенергію. При цьому населення сплачує послуги водопостачання на рівні 100%. Проблема – у невідповідності тарифів та несвоєчасному відшкодуванні – сьогодні тариф відповідає витратам підприємства на рівні 60%. Регулювання тарифів на послуги тепло- та водопостачання нині здійснює держава. З 2010 року органи місцевого самоврядування такої функції позбавлені. Міський голова Житомира переконаний: це питання потребує врегулювання на державному рівні.

У той час, як частина депутатів переадресували проблему водоканалу на компетенцію місцевої влади та Кабінету Міністрів України, більшість підтримали міського голову та згодні із тим, що нині абсолютно в силах народних обранців вирішення і таких складних проблем. «Ми можемо вирішити це дуже просто: на законодавчому рівні повернути місцевим органам влади повноваження регулювати тарифи, або затвердити перелік об’єктів, які не підлягають відключенню електроенергії. Це якраз те, що залежить від нас, народних депутатів», – повідомила народний депутат Анжеліка Лабунська. Представниця Житомирщини у ВР також нагадала присутнім один із гарних лозунгів: «Тільки робота зробить депутата людиною. Мені дуже соромно як депутату, що вже пройшло 4 місяці після виборів. А скільки працювала Верховна Рада? Чотири чи п’ять днів. Це сором на всю країну. Депутати не працювали, а займалися політикою і всім іншим. Ми представляємо інтереси людей. Треба працювати».

Таку точку зору підтримав і депутат Юрій Благодир: «Мер Житомира підняв кричуще питання – чергове відключення водоканалу. Вирішення проблеми житомирського водоканалу – це одне із питань, навколо якого ми можемо об’єднатися. Я готовий працювати».

Чи справді готові працювати народні обранці над вирішенням гострих проблем регіону чи й надалі використовуватимуть подібного роду зібрання як майданчики для виступів, побачимо вже незабаром за результатами роботи.

Нагадаємо, на розширеній комісії з питань ЖКГ міський голова та депутати прийняли рішення звернутися до Кабміну для вирішення питання відключення водоканалу. У зверненні від Житомирської міської ради йдеться про можливість застосування кількох варіантів для виходу зі складної ситуації: збільшення розміру субвенції на послуги водопостачання, її щомісячного перерахування та встановлення економічно обгрунтованих тарифів для ІІ групи споживачів (підприємств) на послуги водопостачання та водовідведення.
Поділитись

Новини по темі: