25 квітня, 2024
Ми в соцмережах
  • Головна
  • Суспільство
  • Завтра в Житомирі студенти протестуватимуть проти нового законопроекту "Про вищу освіту"

Завтра в Житомирі студенти протестуватимуть проти нового законопроекту "Про вищу освіту"

  • 30 січня, 2011 12:49
В понеділок 31 січня 2011 року в місті Житомирі студентські та молодіжні організації проведуть попереджувальну акцію протесту проти останніх "освітніх нововведень” української влади. В цей же день акція протесту відбудеться і в інших містах України

Акція відбудеться за наступним графіком:
  • 14.30 збір біля пам’ятника Пушкіну на перехресті Бульвару і Бердичівської
  • 14.50 вирушаємо до Облдержадміністрації
  • 15.00 - 16.00 мітинг біля Облдержадміністрації, передача вимог. Оголошення звернень.

____Вимоги учасників:____

  1. Відхилити законопроект Єфрємова і компанії "Про вищу освіту".
  2. Скасувати постанову про скорочення в 2011 році навчання за рахунок держбюджету на 42%.
  3. Підвищити студентські стипендії до прожиткового мінімуму.
  4. Підвищити зарплату викладачам.
  5. Надати реальну автономію вищим навчальним закладам.

До організації акції не залучені політичні партії та припартійні організації, символіку яких організатори акції заборонили, оцінюючи прапори як провокацію.


Чим страшний для молоді законопроект № 7486-1:

  1. 7486-1 дозволить адміністраціям вищих навчальних закладів необмежено збільшувати розмір плати за навчання студентів-контрактників. Формулювання законопроекту загрожує збільшенням під час навчання плати з поправкою на індекс інфляції, а також на деякий нерегламентований ректорський "ікс”. Сьогодні ж чинний Закон "Про вищу освіту” гарантує, що протягом усього строку навчання розмір плати змінюватись не може. І досі ця гарантія неодноразово дозволяла студентам-контрактникам вигравати у суперечках з ректоратами, якщо ті намагались невиправдано збільшувати ціну за навчання. Приклади цих історій успіху – http://gazeta.univ.kiev.ua/?act=view&id=2134,http://gazeta.univ.kiev.ua/?act=view&id=2190,http://ntn.tv/news/ukraine/08/04/16/17/03.html,http://gazeta.univ.kiev.ua/index.php?act=view&id=1772.
  2. 7486-1 пропонує скасувати прив’язку плати навчання та надання додаткових освітніх послуг до грошової одиниці України – гривні. Це дозволило б адміністраціям вищих навчальних закладів фактично заробляти на студентах-контрактниках завдяки стрибкам курсу долара нашої слабкої економіки.
  3. 7486-1 позбавляє гарантії прийняття на перший курс за безплатною формою навчання студентів дистанційної (заочної), вечірньої та екстернатної форм навчання. Це прямо суперечить передвиборчим обіцянкам Президента України та Партії регіонів, а також суперечить обіцянкам .
  4. Також 7486-1 пропонує скасувати гарантію того, що фінансування підготовки кадрів з вищою освітою має здійснюється в обсягах не менших, ніж необхідних для забезпечення 100 і 180 студентів відповідних типів вищих навчальних закладів на кожні 10 тис. населення. Загрожує повернути високий рівень хабарництва в школи та ВНЗ на стадії вступу абітурієнтів. Пропонує забрати в органів студентського самоврядування гарантію отримання коштів з спеціального фонду вищого навчального закладу.
Акція протесту студентів у Житомирі
Студенти протестують у Житомирі

Плакат акції протесту
Поділитись

Новини по темі: