29 березня, 2024
Ми в соцмережах

Сьогодні Україна святкує День Соборності

  • 22 січня, 2011 13:46
У січні 1918 року була створена Українська Народна Республіка (УНР), а на територіях, що входили до складу Австро-Угорської імперії, була утворена Західноукраїнська Народна Республіка (ЗУНР).

У грудні 1918 року лідери двох держав у Фастові підписали передоб'єднувальний договір.

22 січня 1919 цей договір, що увійшов в історію як Акт злуки - акт об'єднання українських земель, був оприлюднений у Києві на Софійській площі.

Це державне свято символізує єдність українських земель. І хоча державі тоді не вдалося зберегти єдність і незалежність, акт злуки став реальним втіленням вікової мрії українців про свою суверенну державу.

Єдиною Україна пробула недовго: важкий економічний і воєнний стан, взаємна недовіра політиків призвели до катастрофи. Вже через кілька місяців після проголошення Возз'єднання більшовики захопили Київ, Східну Галичину окупували поляки, а Закарпаття - Чехословаччина.

І нехай акт злуки 1919 року виявився декларативним, ідея соборності продовжувала жити.

21 січня 1990 сотні тисяч прихильників незалежності Україна вишикувалися у "живий ланцюг" від Києва до Львова, відзначаючи День Соборності.

День Соборності відзначається відповідно до указу Президента України від 25 січня 1999 року.


Янукович буде святкувати День соборності біля пам'ятників

Президент Віктор Янукович візьме участь в урочистостях з нагоди Дня Соборності України. 22 січня в Києві урочистості розпочнуться покладанням квітів до пам'ятників Тарасу Шевченку та Михайлу Грушевському.

У церемонії візьмуть участь Янукович, спікер Володимир Литвин, прем'єр Микола Азаров, депутати, члени уряду, представники громадськості, керівництво столиці.

По завершенні церемонії покладання квітів її учасники відбудуть до Національного палацу "Україна", де пройдуть урочисті збори з нагоди Дня Соборності України.

У свою чергу, екс-прем'єр Юлія Тимошенко закликала громадян прийти 22 січня на Софійську площу Києва для святкування Дня Соборності України.


У центрі Києва пройдуть масові заходи

Масові заходи на Софійській площі стануть спільними для п'яти політичних об'єднань.

Головним організатором цих заходів став Українська всесвітня координаційна рада, а відповідальним за їх проведення - Всеукраїнське об'єднання "Батьківщина".

На Контрактовій площі пройде мирне зібрання Фронту змін.

Тротуарна частина мосту Патона стане місцем проведення акції Братством козацького бойового звичаю Спас, яка буде символізувати возз'єднання лівобережною та правобережною Україною.

Українська народна партія планує пронести по центру Києва найбільший прапор України.

Крім того, представники Партії регіонів покладуть вінки до пам'ятників Тарасу Шевченку та Михайлу Грушевському. У цих заходах візьмуть участь президент України Віктор Янукович і прем'єр-міністр Микола Азаров.

На площі Незалежності відбудеться святковий концерт, організований київською міською владою, а на Хрещатику пройде святковий ярмарок.




У Житомирі пройдуть акції «Живий ланцюг»

У суботу 22 січня в день Соборності України в Житомирі пройде відразу дві акції «Живий ланцюг».

Перша акція стартує о 10:30 ранку біля Центрального Універмагу, на перехресті вулиць Московської і Київської.

Організатори рекомендують учасникам акції вивчити тексти пісень: «Чуєш, сурми грають», «Лента за лентою», «Гей у лузі червона калина похилилася».

Друга акція «Живий ланцюг» розпочнеться о 10:45 на вулиці Михайлівській. Організатори закликають відмовитися від політичних гасел.

В акції візьмуть участь небайдужі люди, активісти молодіжних організацій та громадських об'єднань, журналісти і художники.

Акція проходитиме за наступним сценарієм:
  • З 10.30 на розі вулиць Михайлівської та Лятошинського чекати Вас будуть активісти-організатори. Вони допоможуть вам зайняти своє місце в ланцюгу.
  • У 10.58 ми візьмемося за руки і побудуємо Ланцюг вздовж вулиці Михайлівській.
  • З 11.00 піднімемо руки вгору і постоїмо поки звучить бій годинника на вежі Міської ради.
  • У 11.05 - всі учасники розходяться зі святковим настроєм.
За запевненням активістів, це мирна акція, яка не має відношення до політики.
Поділитись

Новини по темі: