20 квітня, 2024
Ми в соцмережах
  • Головна
  • Влада
  • Житомирській владі заборонили позиватися до журналістів

Житомирській владі заборонили позиватися до журналістів

  • 13 січня, 2011 16:35
Верховна Рада прийняла Закон України "Про доступ до публічної інформації".

Рада визначила, що представники влади можуть у судовому порядку вимагати лише спростування недостовірної інформації про себе, так як це, згідно із законом, не позбавляє посадових і службових осіб права на захист честі, гідності та ділової репутації у суді.

Парламент встановив обов'язком розпорядників надавати та оприлюднювати інформацію; створювати спеціальні структурні підрозділи або визначати посадові особи по організації доступу до публічної інформації.

Гарантією доступу є юридична відповідальність за порушення законодавства про доступ до публічної інформації.

Рада встановила, що видами публічної інформації з обмеженим доступом є: конфіденційна, таємна та службова інформація.

Законом визначені умови на обмеження доступу до інформації - зокрема, встановлюється, що обмеження доступу можливо у випадку, якщо це необхідно в інтересах національної безпеки, територіальної цілісності або громадського порядку з метою запобігання заворушенням чи злочинам, для охорони здоров'я населення, для захисту репутації або прав інших людей, для запобігання розголошенню інформації, одержаної конфіденційним шляхом.

Також доступ обмежується, якщо розголошення інформації приносить більше шкоди, ніж користі для громадськості.

Рада визначила, що посадові та службові особи не несуть юридичної відповідальності, незважаючи на порушення ними своїх обов'язків, за розголошення інформації про правопорушення або відомостей, що стосуються серйозної загрози здоров'ю та безпеці громадян, навколишнього середовища.

Закон вступає в дію через 3 місяці з дня його опублікування.



Верховна Рада ухвалила закон про доступ до публічної інформації

За відповідний документ, який вніс депутат від БЮТ Андрій Шевченко, проголосували 408 депутатів.

Перед розглядом цих документів, віце-спікер Адам Мартинюк, який вів засідання, заявив, що тексти документів суперечать регламенту Верховної Ради.

Водночас автори законопроектів наполягали на їх розгляді парламентом. Після цього Мартинюк поставив на голосування питання, чи бажає Верховна Рада розглядати ці законопроекти "всупереч регламенту". За проголосували 377 депутатів.

У цей час журналісти у ложі преси повісили плакат "Доступ до публічної інформації - зараз, або ніколи".

Побачивши це, Мартинюк сказав: "Шановні колеги журналісти, ви можете вішати лозунги у себе в редакціях. Ви приходите на робоче місце не з лозунгами, а з мікрофонами, ручками, і плакати тут не допоможуть. Верховна Рада і без вас знає, що робити".

Як відомо, раніше з'явилася інформація, що фракція Компартії збирається зірвати голосування за законопроекти про доступ до публічної інформації.
Поділитись

Новини по темі: