29 березня, 2024
Ми в соцмережах
  • Головна
  • Події
  • Вбивство школяра в Житомирі намагалися подати як нещасний випадок. ВІДЕО

Вбивство школяра в Житомирі намагалися подати як нещасний випадок. ВІДЕО

  • 28 вересня, 2008 21:01
13-річного учня, який 11-го вересня загинув у дворі однієї з житомирських шкіл, - убили. До такого висновку прийшли правоохоронні органи після ретельного вивчення всіх обставин трагедії.

До цього смерть школяра кваліфікували як нещасний випадок. Саме на такій версії наполягали керівники учбового закладу і більшість свідків того, що відбулося.

11 вересня для Марини Маслюк назавжди залишиться сумною датою. Той чорний день забрав у неї найдорожче – єдиного сина. 13-річний Андрій вранці пішов в школу, щоб більше ніколи не повернутися.

Марина Маслюк, мати загиблого: «Подзвонила мені класний керівник. Сказала: Марина, негайно одягайтеся, все кидайте і йдіть в школу. – Що трапилося? – Негайно біжіть! Я в чому була побігла. Я коли заходила у ворота, побачила, що стоять вчителі, швидка. Вийшла класна керівник і сказала: Марина, кріпіться, Андрюши більше немає».

Шоковану жінку повідомили, що її син під час перерви грав в шкільному садку і невдало впав з яблуні.

Марина Маслюк, мати загиблого: «Тут же, коли я сиджу над тілом загиблого сина, підходить класна керівниця і говорить: ви собі ще народите, вам сина вже не повернути. Тут же підходить директор школи і говорить: що ж Ви така невдачлива? Це ж треба такому трапитися, щоб він з яблуні впав».

Слова вчителів підтвердило і більшість учнів, які того ранку були в шкільному дворі.

Олена Консевич, заступник керівника слідчого управління УМВДУ в Житомирській обл.: «У перший день, після того, як відбулася ця подія, були узяті пояснення у учнів школи – всього 24. Половина учнів стверджували, що потерпілий впав з дерева. Вчителі також давали такі пояснення. Через це в перші дні не вірити учням і вчителям у міліції підстав не було».

Але убита горем мати у версію про випадкову смерть сина не повірила. Жінка особисто опитала кожного з свідків трагедії і ретельно записала їх відповіді. Ці свідчення корінним чином відрізнялися від тих, які діти давали правоохоронникам. Школярі призналися, що на них чинили тиск.

Катерина, подруга загиблого: «Директриса мені говорить: Катя, я розумію, що для тебе це теж втрата, - а у мене була така істерика, що я не розуміла, що я роблю, - говорить: розумієш, його вже не повернеш, а школу можуть закрити. Ти повинна сказати, що він впав з дерева. А якщо не хочеш брехати, скажи, що ти взагалі нічого не бачила».

Руслана, однокласниця загиблого: «До нас прийшли дві вчительки і запитали, що ми говоритимемо? Ми сказали, що говоритимемо правду. Вона говорить: у нас є інша версія. Тому що директора школи посадять. Ми взагалі говоримо правду. Це був наш друг, дуже хороший. Я не можу мовчати. Не можу брехати».

Школярі розповіли, як того ранку на перерві Андрій Маслюк посварився з однокласником. Хлоп'ята не поділили яблуко.

Катерина, подруга загиблого: «Андрій все це повернув жартома. Говорить: Господи, потрібне мені твоє яблуко! І почав бігати навколо дерева від цього Баранюка. Баранюк його наздогнав і ударив в голову. Удар був настільки сильним, що його розвернуло в інший бік і він впав обличчям до землі. Баранюк сів біля нього і бив кулаками в область шиї, спини».

За словами школярів, вчителі, які прийшли на місце бійки, допомогти постраждалому не поспішали. А коли через сорок хвилин до хлопця приїхала швидка, було вже дуже пізно.

Катерина, подруга загиблого: «Однокласники розвернули Андрія, він лежав, його поклали рівно. Він перекинувся, був ще живий, розумів, що робиться. Йому було важко дихати, він задихався. Прийшов вчитель історії і права. Хлопчаки говорять: треба терміново викликати швидку. Він говорить: не треба ганьбити школу, швидкої не треба, самі його відкачаємо».

Згідно висновку судмедекспертов, школяр помер в результаті закритої черепно-мозкової травми з крововиливом в мозок. Хлопець, який убив однокласника, займався боксом.

Однокласник загиблого: «З ним мало хто спілкувався. У нього були друзі з його району. Сусіди. Він часто конфліктував з хлоп'ятами».

Олена Консевіч, заступник керівника слідчого управління УМВДУ в Житомирській обл.: «У зв'язку з цим вже 19 числф у нас було досить даних щодо того, що підозрюваний скоїв злочин.

У зв'язку з цим його затримали в порядку ст. 115 КПК України за підозрою в скоєнні злочину. Його допитали у присутності захисника, були проведені і інші слідчі дії, які нам дали додаткові докази».

У школі, де відбулася трагедія, знімальна група «Свідка» відчула пригнічену атмосферу. Через те, що відбулося, більшість учнів не ходять на навчання. Друзі загиблого просто приходять в шкільний садок, щоб пригадати Андрія.

Однокласниця загиблого: «Він був дуже хороша людина, я з ним спілкувалася дуже добре. Я не можу повірити. У школі таке робиться, вчителі на нас злі – навіщо ви всю правду розповіли? Мені дуже жалко. Я не можу повірити, що в нашій школі таке могло відбутися».

Керівництво школи спілкуватися з журналістами категорично відмовилося. За свідоме введення в оману слідства і чинення тиску на школярів місцевим педагогам загрожує зовсім не дитяча відповідальність. //Андрій Герко, Іван Любиш-Кирдей, НТН
Поділитись

Новини по темі: