28 березня, 2024
Ми в соцмережах

Вартість дизельного пального в Житомирі перевищила 7 грн.

  • 8 липня, 2008 11:36

Напередодні свята Івана Купала житомирські автомобілісти отримали черговий сюрприз: на основних АЗС міста вартість дизельного пального вперше перевищила рівень 7 гривень, піднявшись до рекордної для регіону відмітки 7,05 гривні за один літр.

Зафіксовано також подорожчання бензину марок А - 95 і А - 92.
 
Але і це ще не межа. Як вважають експерти, зростання цін на пальне в Україні продовжиться у зв'язку з підвищенням котирувань нафти і нафтопродуктів на світовому ринку.
 
Антимонопольний комітет (АМКУ) вже пообіцяв масштабну акцію перевірки справедливості ціноутворення на ДТ на внутрішньому ринку. Більше всього підозр у відомстві викликає той факт, що за солярку сьогодні просять більше, ніж за 95-й бензин. "Ми стурбовані тим, що ціни на дизельне паливо останнім часом не тільки значно підскочили, але і перевищили вартість високооктанових бензинів", - заявив в.о. голови АМКУ Олександр Мельніченко.
 
На думку експертів, подорожчання солярки пов'язане з тим, що оператори ринку припинили цінове субсидування дизеля 95-м бензином. Якщо раніше на низькооктановому пальному маржа роздрібних мереж складала 3-4 відсотки, а на 95-му АЗС наварювали близько 12 відсотків, то зараз зацікавлені особи вирішили її вирівняти. Ось і повзе вгору дизпаливо. Свою роль зіграв і той факт, що все більше авто, що продаються, обладнали дизельними двигунами.
 
Більшість експертів не беруться прогнозувати точно коливання цін найближчим часом. Але вони упевнені, що надалі нас чекає тільки подорожчання, адже за останні півроку ціна на нафту виросла практично в півтора рази. "Сьогодні можна говорити лише про те, що вектор цінової динаміки направлений вгору, - упевнений директор консалтингової компанії UPECO Сергій Куюн. - Пік попиту, а відповідно і вартості пального, доводиться на серпень-вересень".
Не виключено, що деяким українським водіям доведеться скорочувати поїздки на особистих автомобілях, а то і зовсім заганяти їх в гараж і пересідати в суспільний транспорт.
Поділитись

Новини по темі: