17 травня, 2024
Ми в соцмережах
  • Головна
  • Культура
  • Унікальні гуртки Житомира, облік багатодітних родин та психологічна підтримка: МКСЦ розповіли про найактуальніше

Унікальні гуртки Житомира, облік багатодітних родин та психологічна підтримка: МКСЦ розповіли про найактуальніше

  • Фото: Міський культурно-спортивний центр Житомирської міської ради
  • 7 січня, 2023 13:00

Міський культурно-спортивний центр Житомирської міської ради – це комунальний багатопрофільний позашкільний навчальний заклад, який надає дітям, підліткам та молоді за місцем проживання додаткову та професійну освіту.

Журнал Житомира поспілкувався із директоркою Міського культурно-спортивного центру ЖМР Оксаною Крук та начальницею управління у справах сім'ї, молоді та спорту ЖМР Іриною Ковальчук і дізнався більше про напрями роботи, новини та цікавинки організації.

Робота центру спрямована на надання знань, навичок та умінь за інтересами. Він створює рівні умови для творчого розвитку та самовизначення дітей і молоді у вільний час.

 

 

МКСЦ обʼєднує роботу 21-го підліткового клубу міста: Ровесник, Дружба, Мрія, Елада, Супутник, Вікторія, Олімп, Берегиня, Гармонія, Орлятко, Пролісок, Юний гагарінець, Перемога, Патріот, Геркулес, Факел, Юність. Вихованці центру беруть активну участь у Всеукраїнських, міжнародних конкурсах та фестивалях і стають їх переможцями.

Культурно-спортивний центр активно підтримує та надає допомогу багатодітним сімʼям. В Житомирській міській територіальній громаді проживає близько двох з половиною тисяч родин, які мають трьох і більше дітей. Серед них і внутрішньо переміщені особи.

«Багато хто з них не стоїть на базі обліку. Цим родинам бажано звернутись до Прозорого офісу, або в ЦНАП, який знаходиться на Михайлівський, 4, і стати на облік, отримати відповідні посвідчення багатодітних родин. Маючи ці посвідчення діти мають пільги в навчальних закладах на харчування, пільги на проїзд, мають можливість постійно і системно отримувати від міської ради великі харчові, і не лише харчові, набори від наших іноземних партнерів. У багатьох за цей період народилась третя дитинка і це означає, що потрібно йти в ЦНАП і подавати документи для постановки на облік», — підкреслює начальниця управління у справах сім'ї, молоді та спорту Ірина Ковальчук.

Після цього управління бере ці родини під опіку, інформує їх про додаткові можливості, події в місті, новорічні свята, надання гуманітарної допомоги тощо. Для дітей готують новорічні подарунки та надають канцелярське приладдя перед початком навчального року.

 

 

«Такі акції відбуваються постійно. В нас є для багатодітних матусь окрема психологічна підтримка, зустрічі. Поки дітки проходять майстер-класи, матусі займаються з психологом. Дуже просимо ті родини, які ще не в цій великій родині, до нас долучатись, ставати на облік, отримувати посвідчення», — підкреслює пані Ірина.

Наразі на базі центру є близько двохсот блоків продуктових наборів до Різдва, які видаються всім багатодітним родинам.

 

Напрями роботи міського культурно-спортивного центру

 

Міський культурно-спортивний центр ЖМР включає в себе: 

  • Заняття з вокалу — студія естрадного мистецтва;
  • Хореографію — різні за напрямом та стилем танцювальні колективи. Серед таких: зразковий ансамбль народного танцю «Колорит»; дитячий колектив естрадного танцю «Мрія», ансамбль хореографічних мініатюр «Ніка»;

 

 

 

  • Театральне мистецтво — театральна студія «Юність»;
  • Гра на музичних інструментах — гурток «Юний піаніст» («Патріот»); зразковий ансамбль сопілкарів «Водограй» ім. Олександра Шоромко (наразі робота гуртка призупинена, оскільки її керівник приєднався до лав ЗСУ та захищає країну);

 

 

  • Декоративно-ужиткове мистецтво — декоративно-прикладне мистецтво; умілі рученята; креативне рукоділля; творча майстерня.
  • Директорка міського культурно-спортивного центру ЖМР Оксана Крук поділилась інформацією, що центр відкрив і нові гуртки — «Акторська майстерність» та підготовка дітей до першого класу «Майбутній першокласник».
  • Розвинений художній напрям. Розкрити юні таланти допомагають художня майстерня та унікальний гурток Петриківського розпису (Юний гагарінець).

 

 

Активно займається центр і спортивно-оздоровчою роботою. Саме він створив унікальний та єдиний в Житомирі гурток Він Чунь (Ровесник), який являє собою поєднання системи оздоровлення організму та самооборону. Молодь може відвідати гурток з оздоровчої гімнастики (Саньда), гри в шахи та шашки, силової гімнастики, козацького двобою та загальної фізичної підготовки. Незабаром відкриється гурток з йоги.

 

 

Важливою сферою діяльності центру є соціальна робота. Для людей з інвалідністю створено спеціальний клуб «Пролісок». Спільно із Управлінням у справах сімʼї, молоді та спорту центр піклується про дітей з інвалідністю та надає допомогу їх родинам.

«Там займаються у нас «Діти Сонця» — це діти із синдромом Дауна. З ними займаються логопеди, психологи та інші спеціалісти. Також проводять заняття для людей із аутизмом та ДЦП. Їм допомагають соціально адаптуватись, навчають обходити себе самостійно. В них організоване дозвілля, творчість, психологічні заняття. В клубі встановлена мікрохвильова піч, мультиварка та інше приладдя, за допомогою якого дітей навчають робити собі гарячі бутерброди та інші прості страви, заварювати чай тощо. Це нам здається легко, а їм потрібно навчитись цьому», — розповідає Ірина Ковальчук. 

«Для батьків це дуже важливо, тому що їм також потрібне розвантаження», — наголошує Оксана Крук.

Клуб розташований за адресою вул. Мала Бердичівська, 4. Він повністю інклюзивний, безбарʼєрний, має всі необхідні умови для людей з особливими потребами. 

 

 

Організація волонтерської діяльності

 

Окреме місце в МКСЦ займає волонтерська діяльність, до якої із задоволенням долучаються всі вихованці центру. Разом організатори клубів, педагоги та діти збирають для воїнів шкарпетки, нитки для вʼязання теплих речей, пишуть підтримуючі листи, вітають зі святами, розписують бляшанки з окопними свічками Петриківським розписом. Педагоги є співорганізаторами Космічного напівмарафону, а на базі клубів плетуться маскувальні сітки та виготовляються окопні свічки. Таким чином, у клубах чудово поєднуються саморозвиток, творчість та патріотизм.

 

 

Психологічна підтримка дітей та батьків

 

Психологічна робота є одним з надважливих напрямів сьогодні, адже підтримки спеціалістів потребують і діти, і їх батьки. У центрі працює практичний психолог, для вихованців та їх батьків проводяться консультації, тренінги, організовуються відкриті групи емоційної підтримки.

«За час повномасштабної війни наш психолог Алла Буніс провела дуже багато роботи з дітьми і дорослими. Вона проводить і арт-терапію (малювання кавою, піском, ліпка), арома-терапію...В неї дуже багато направлень», — ділиться Оксана Крук.

«Житомир став єдиним містом, яке виграло грант для створення кімнати психологічної підтримки. Якраз зараз будемо давати оголошення і розпочинати роботу цієї програми», — додає Ірина Ковальчук.

Створена спеціальна кімната терапії з іграшкою. Це волонтерський благодійний проєкт для ВПО, дітей та дорослих, що постраждали внаслідок воєнних дій росії на території України.

Окреме місце займає арт-простір з назвою «Ти можеш все». В ньому вдало комбінуються практичні заняття з арт-терапії та психологічні майстер-класи. 

На Майдані Польовому, 8 (Прозорий офіс) нещодавно відкрилась кімната психологічної допомоги військовим та їх рідним. Переважно звертаються дружини військових. Психологічну підтримку надає кваліфікований та досвідчений спеціаліст. Він допоможе перенести посттравматичний стресовий розлад як військовому, так і його родині.

 

Організація свят, культурних заходів та вечорів

 

Окрім цього МКСЦ організовує роботу літніх таборів, спортивних свят, різдвяних та новорічних розваг.

Серед останніх та найяскравіших: вечорниці на Андрія, відповідь американському Геловіну — Гарбузянка, свято Миколая. Театральна студія центру підготувала новорічну казку та влаштувала виступ для дітей.

 

 

«Сама актуальна тема зараз — українізація. Треба дітей висмикувати з того, що було. Першим таким заходом стала Гарбузянка. В понеділок запрацює школа колядок і щедрівок для педагогів та дітей, які відвідують наші гуртки. Коли ми робили свято Миколая, всі готувались до виходу Діда Мороза та Снігуроньки, але ні, в нас був святий Миколай і мольфарка Ксеня. Я розказала дітям, що це виключно українська чарівниця і ми з ними чаклували Перемогу. Їм сподобалось», — розповідає пані Оксана.

 

 

З 8 по 15 січня в Житомирі проходитиме Фестиваль колядок та щедрівок. Відвідати його можна за адресою: Скорульського, 5, двір Навколокультурного простору.
З 14:00 до 17:00.

Поділитись

Новини по темі: