26 квітня, 2024
Ми в соцмережах
  • Головна
  • Економіка
  • Доходи українців «з'їла» інфляція: економіст оголосив невтішні цифри

Доходи українців «з'їла» інфляція: економіст оголосив невтішні цифри

  • 12 січня, 2022 16:40
За даними державної служби статистики, за минулий рік інфляція становила 10,3%. А реальні доходи населення від січня до жовтня зросли всього на 3%. Проте більша частина зростання цін не залежала від України і пояснюється інфляційними процесами у всьому світі.

Про це йдеться у Facebook-дописі голови ради НБУ Богдана Данилишина. Економіст наголошує, що йдеться про його особисту експертну оцінку, передає BBC News Україна.

Він нагадує, що у багатьох країнах інфляція сягає рекордних рівнів за багато років - у США - 6,8%, у ЄС - 5%, у Британії - 5,1%.

Зростання цін і тарифів на енергоносії призвело до росту цін у промисловості - на 69% за минулий рік.
 

"Послуги електро-, газо- та теплопостачання подорожчали в 2,7 раза, вартість сирої нафти і природного газу - в 1,7 раза, кам'яного вугілля - в 1,5 раза", - нагадує економіст.


Ще одним джерелом інфляції стало подорожчання харчів - "цукру - на 28%, соняшникової олії - 39%, яєць - 19%, хліба - 19%". А харчі складають більшу частку споживчого кошика
українців.
 

Незначний ріст

 

"В результаті зростання реальних грошових доходів населення (заробітних плат, пенсій, інших грошових трансфертів) за 9 місяців 2021 року становило лише 3%. Воно не змогло компенсувати зростання витрат населення на товари та послуги першої необхідності", - констатує голова Ради НБУ.


"За даними МВФ, в Україні купівельна спроможність доходів у розрахунку на одного мешканця залишається найнижчою в Європі", - нагадує економіст.

Щоб компенсувати брак грошей, українці почали витрачати заощадження - за рік вони скоротилися на 88 млрд грн (або 2,4% ВВП).

Загалом зростання економіки у 2021 році не змогло компенсувати її падіння за 2020 рік, коли ВВП країни скоротився на 4%.

За попередніми розрахунками, у 2021 році економіка України зросла на 3,2%, що відчутно менше тих очікувань, які були на початку минулого року. У бюджет тоді заклали зростання у 4,6%.
Поділитись

Новини по темі: