28 березня, 2024
Ми в соцмережах

В Україні починається нова хвиля коронавірусу – НАН

  • 12 січня, 2022 8:57
В Україні прогнозують нову хвилю коронавірусу, оскільки кількість позитивних тестів зросла майже на 40% відносно кінця грудня. Про це повідомила Національна академія наук України (НАН).

"Динаміка кількості нових виявлень та позитивних ПЛР-тестів дозволяє зробити висновок, що в Україні починається чергова хвиля захворюваності. Кількість позитивних тестів зросла майже на 40% відносно мінімуму останніх чисел грудня, також збільшуються обсяги тестування та позитивність тестів", - зазначають науковці.

За останній тиждень середня кількість нових виявлень в Україні склала до 4540 осіб на день, середня кількість летальних випадків становить 158 смертей на день.

"Згідно з прогнозними обчисленнями, середня кількість нових випадків дорівнюватиме 6 202 (SEIR_U), 4 795 (Prophet) протягом тижня 12-18 січня 2022 року та 7 072 (SEIR_U), 4 735 (Prophet) – протягом тижня 19-25 січня 2022 року", – інформує НАН.

За оцінкою науковців, Україна слідує тенденціям країн східної Європи (Чехія, Румунія, Болгарія та ін.) з невеликою затримкою в часі.

Початок нової хвилі припав на святковий період, що традиційно призводить до аномалій в даних. Зараз науковцям важко оцінити та спрогнозувати реальну швидкість поширення епідемії.

"Згідно з даними про заразність штаму "омікрон" та епідемічними тенденціями низки країн світу, можна очікувати стрімкішого, ніж будь-коли раніше, зростання епідемічних показників", – додають науковці.

Відкриття шкіл після канікул та сезонність також можуть суттєво вплинути на динаміку епідемії.

"В останні 3-5 днів серед хворих зросла частка повнолітньої молоді до 35 років, що, зокрема, стала частіше потрапляти до лікарень", – ідеться в повідомленні НАН.
Поділитись

Новини по темі: