29 березня, 2024
Ми в соцмережах
  • Головна
  • Економіка
  • Підприємства харчової промисловості призупиняють випуск продукції через ціни на газ

Підприємства харчової промисловості призупиняють випуск продукції через ціни на газ

  • 29 грудня, 2021 10:17
Пирятинський сирзавод надіслав листа комерційним партнерам із попередженням, що з 1 січня 2022 року підприємство змушене частково виконувати заявки на постачання продукції з подальшим припиненням виробництва. 

Копію листа за підписом гендиректора заводу Володимира Бартошака опублікував полтавський онлайн-ресурс "Полтавщина".

Як зазначено у листі, основна причина зупинки виробництва – висока ціна на газ.
 

"Ми розуміємо, що ситуація, яка склалася на енергетичному ринку України, викликана комплексом ресурсних, технологічних, політичних та економічних причин, як об'єктивного, так і суб'єктивного характеру. Але вартість газу сьогодні більш ніж у 10 разів вища за минулорічні показники", – йдеться у листі.


Після стабілізації фінансово-економічного стану Пирятинський сирзавод обіцяє відновити ділові відносини з партнерами та відновити постачання продукції.
 

Кондитерські фабрики на межі зупинки


На такий самий крок змушені йти кондитери. Так, асоціація "Укркондпром" попередила про призупинення виробництва частини асортименту через надвисокі ціни на газ. Асоціація включає 27 учасників, серед яких значиться фабрика "Житомирські ласощі".

Президент асоціації "Укркондпром" Олександр Балдинюк зазначив, що 22 грудня ціна газу на біржі вже перетнула межу в 73 тис. грн за 1 тисячу кубометрів. У зв’язку з цим частина компаній галузі вже повідомили Асоціації про плани повністю або частково згортати виробництво продукції.
 

"Кондитерські підприємства вже кілька місяців балансували на межі рентабельності через надвисокі ціни на газ та зростання вартості всіх інших складових собівартості продукції. Адже вартість газу в цьому році зростала щомісяця", – зазначив Балдинюк.


Зокрема, у січні вартість газу становила 5,9 тис. грн, а вже минулого місяця виробники купували газ в середньому за цінами близько 40 тис. гривень за тисячу кубометрів, що робило виробництво багатьох видів продукції нерентабельним.
 

"А при вартості газу для виробничих потреб в 73 тис. грн за тисячу кубометрів кондитерським компаніям простіше взагалі згорнути виробництво, адже при такій собівартості продукція буде незатребуваною ні на внутрішньому, ні на зовнішніх ринках", – пояснив Балдинюк.


Кабінет міністрів України розробляє механізми підтримки


Кабінет міністрів України розробляє механізми підтримки хлібопекарів та виробників інших соціальних харчових товарів, а також розглядає можливість прямих дотацій або встановлення спеціальних цін через зростання цін на енергоносі.

Про це заявив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль, передає LIGA.Бізнес.

За його словами, уряд розуміє, що ціни на газ аномально продовжують зростати і розробляє механізми підтримки українських хлібопекарів та українських виробників соціальних продуктів харчування.

Шмигаль також не виключив можливості прямих дотацій виробників соціальних продуктів в умовах очікуваного зростання цін на продукцію. Це допоможе забезпечити безперебійне виробництво та стабільні ціни на хліб соціальних сортів.

За його словами, це необхідно для того, щоб захистити не тільки виробників, а й споживачів від зростання цін на продукти.
 

"Розглядатимемо можливість введення відповідних націнок на соціальні продукти харчування, зокрема, соціальний хліб. Розглядатимемо можливість прямих дотацій або спеціальних цін для виробників соціальних продуктів, соціального хліба", – сказав Шмигаль.


Зараз Кабмін проводить консультації з представниками бізнесу, "щоб зрозуміти потреби та рівень такої підтримки, якою вона має бути". Найближчими днями уряд презентує напрацьовані механізми підтримки.
Поділитись

Новини по темі: