20 квітня, 2024
Ми в соцмережах

Палац 19-го століття, який руйнувався десятиліттями, стане власністю ОТГ і отримає шанс на відновлення. ФОТО

  • 23 грудня, 2021 14:49
Панський палац у селі Вигнанка Житомирської області, що є пам'яткою архітектури 19-го століття, стане власністю місцевої громади. Про це повідомили в Житомирській обласній прокуратурі.

"Мурований палац, споруджений у першій половині 19-го століття на території с. Вигнанка Житомирського (Любарського) району, за розпорядженням облдержадміністрації, з травня 1996 року взятий на облік та під охорону як архітектурна пам’ятка місцевого значення. Проте тривалий час орган місцевого самоврядування право власності на споруду не реєстрував, відповідно, охоронного договору не укладав, технічна документація не виготовлена", - інформує прокуратура.

Архітектурна пам'ятка руйнувалася, оскільки не проводилися належні реставраційні чи ремонтні роботи для її збереження. 

Прокурори через суд зобов'язали Любарську селищну раду визнати палац у селі Вигнанка безхазяйним майном та набути право власності на об'єкт. 
 

Довідка 


Село Вигнанка розташоване на правому березі річки Случ. Мурований палац, споруджений у класичному стилі у першій половині ХІХ ст., перебуває у Державному реєстрі пам'яток архітектури України. У різні часи селом володіли декілька поміщиків. Майже сімдесят років, з 1920 по 1989, до побудови нового приміщення школи, у панському палаці навчалися діти.
 






Фото: landmarks.in.ua
Поділитись

Новини по темі: