20 квітня, 2024
Ми в соцмережах
  • Головна
  • Технології
  • Житомирянину винесли вирок за установку піратських ігор на PlayStation: деталі справи і коментар юриста

Житомирянину винесли вирок за установку піратських ігор на PlayStation: деталі справи і коментар юриста

  • 9 грудня, 2021 10:41
На початку 2021 року житомирський суд виніс вирок по справі про піратські ігри — не надто поширена поки що практика в українському судочинстві. Житомирянина визнали виним у "перепрошивці" консолі Sony PlayStation 3 й оштрафували на 10 200 грн. 

Сайт ain.ua розповів деталі справи, а також навів коментар юриста про те, яким може бути офіціальне покарання за піратство ігор та які статті порушує користувач в такому випадку.
 

Що сталося


Згідно з вироком суду, мешканець Житомира розмістив на сайтах OLX та Prom.ua оголошення про те, що може продавати і завантажувати ігри та софт на ігрові консолі PlayStation (поза своїми офіційними сервісами компанія-виробник консолі забороняє це робити).

Він встановив на свій комп’ютер програми HEN та Webman, які використовують для “перепрошивки” консолі Playstation 3. А також завантажив із торент-сайта піратські копії ігор і встановив їх на консоль. У списку ігор були популярні тайтли, а саме GTA 5, Тhe Last of Us, Skyrim, Mortal Kombat, FIFA, Far Cry 3, Call of Duty: Black Ops 2.


 

В чому саме звинуватили житомирянина? 


Розслідування велося по ч. 1 статті 361 Кримінального кодексу України (відома як “хакерська” стаття, за нею зазвичай звинувачують людей за злам комп’ютерних систем, поширення вірусів і т.п.). У цьому випадку користувача звинуватили у несанкціонованому втручанні в роботу електронно-обчислювальних машин, що призвело до підробки даних в ігровій консолі Playstation З.

Звинувачення про порушення авторських прав не висувалися, але зазвичай для такого потрібно, аби сама компанія Sony interactive Entertainment Europe Limited поскаржилася на таке порушення.

Користувач визнав свою провину, і суд призначив йому штраф у розмірі 10 200 грн. Також він мав сплатити 11 114 грн процесуальних виплат, тож загалом виплати склали більше 21 000 грн.
 

Коментар юриста


Невідомо, як поліція вийшла на підозрюваного, але старший юрист Axon Partners Михайло Юдін припускає, що увагу правоохоронців привернули саме оголошення на OLX та Prom.ua. Після цього могла відбутися оперативна закупка за участю слідчих. За словами юриста, навряд справу ініціювали представники компанії Sony: більше схоже, що правопорушення виявили самі правоохоронці. 

Юрист також підкреслює, що санкції за порушення по ч. 1 ст. 361 ККУ — доволі серйозні, аж до обмеження та позбавлення волі. І для самого порушника все скінчилося не так трагічно, як могло би: адже він визнав провину і підписав мирову угоду.
 

"З одного боку, рішення у цій справі є прикладом відносно нової судової практики, коли особу притягнули до відповідальності за сам факт установки неліцензійних ігор на приставку. З іншого боку, відповідна норма, щоправда в дещо іншій редакції, існувала в КК ще з 2003 року, і періодично переписувалася та доповнювалася, наздоганяючи потреби часу. 

Чому саме зараз поліція вирішила зайнятися такими випадками — невідомо. Це може бути як одиничним проявом активності певного слідчого відділу, так і новим витком у практиці боротьби правоохоронних органів з піратством. Але, судячи з даних Єдиного державного реєстру судових рішень, ознак тенденційності в притягненні до відповідальності за ст. 361 КК поки що не спостерігається", — зазначив Михайло Юдін.


За словами юриста, різноманітні дії користувачів з “перепрошитими” консолями можуть містити порушення й інших норм законодавства:
 
  • завантаження, установка та використання неліцензійних ігор є порушенням авторських прав компаній-правовласників та може спричинити подання цивільних позовів, у т.ч. з вимогами про відшкодування завданих збитків чи компенсації, так і порушення адміністративних та кримінальних проваджень. Останні, в залежності від складу правопорушення, можуть мати наслідком накладання штрафів, позбавлення волі та інші санкції. Порушниками тут може бути широке коло осіб, які певним чином використовують “перепрошиті” консолі, в т.ч. продавці. Навіть якщо продавці самі не “перепрошивають”, а лише реалізують “перепрошиті консолі”, їхні дії підпадають під категорію “піратства”, яке є окремим типом порушення авторських прав;
  • саме по собі застосування програм з “перепрошивки” є обходом технологічних засобів захисту, що використовуються для створення перешкод для порушення авторських прав, тому такі дії вважаються самостійним порушенням авторських прав, незалежно від того, чи є особа автором програми для “перепрошивки” чи користувачем такої програми; 
  • кримінально караним діянням є розробка програм для “перепрошивки”, а також їх розповсюдження або збут (361-1 КК).

Але існують і винятки з цих заборон — вони стосуються ситуацій, коли ви як законний користувач програми маєте право модифікувати її без завдання шкоди інтересам правовласників. Згідно з законом про авторське право для цього мають бути дотримані такі умови:
 
  • ви цілком законно купили ліцензійну програму;
  • внесення змін вам потрібне для того, щоб забезпечити роботу програми на власних девайсах відповідно до цільового призначення програми (сюди входить виправлення помилок, якщо це не заборонено ліцензією);
  • ваші дії не повинні завдавати шкоди використанню комп’ютерної програми і не повинні обмежувати законні інтереси правовласників.

Як вважає Михайло Юдін, це судове рішення не обов’язково переросте в системну роботу правоохоронців. Особливо, якщо зважати на те, що виявляти подібні порушення важко, коли людина не дає оголошень в інтернеті, а просто користується піратським софтом. З іншого боку, враховуючи, що програмне забезпечення більшості сучасних ігор має зв’язок з серверами, контрольованими правовласником, це додає їм можливості знаходити “прошиті” консолі та піратське ПЗ, і разом із цим — підстави звертатися до суду.
Поділитись

Новини по темі: