19 квітня, 2024
Ми в соцмережах
  • Головна
  • Економіка
  • Інфраструктурна субвенція: Житомирщина отримає майже в 20 разів менше коштів, ніж рідне місто президента

Інфраструктурна субвенція: Житомирщина отримає майже в 20 разів менше коштів, ніж рідне місто президента

  • 8 грудня, 2021 10:15
У держбюджеті на 2021 рік на інфраструктурну субвенцію виділили майже 8 млрд грн. Кошти були спрямовані з державного бюджету в обласні та бюджет міста Києва. Загалом у межах цієї субвенції відбулося фінансування 255 об’єктів середньою вартістю понад 31 млн грн. 

Як повідомляє Опора, абсолютно рекордну кількість коштів було спрямовано до Дніпропетровської області — 2 млрд 462 млн грн або 31% від усієї суми. У лідерах також Тернопільська, Херсонська, Донецька та Закарпатська області. Натомість Житомирська область отримає всього 48 млн грн.

У контексті виділення інфраструктурної субвенції варто виокремити місто Кривий Ріг, де буде профінансовано 24 об'єкти загальною вартістю 925 млн грн.


Що це за субвенція?


У 2021 році в Україні з’явилася нова субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам на реалізацію інфраструктурних проєктів та розвиток об’єктів соціально-культурної сфери. Відповідний порядок та умови надання коштів цієї субвенції був затверджений Постановою Кабміну № 544 від 31 травня 2021 року.

Сама субвенція має кілька основних спрямувань:
 
  • Будівництво, реконструкція, капітальний ремонт об’єктів комунальної власності, транспортної інфраструктури та соціально-культурної сфери.
  • Придбання медичного обладнання, зокрема спеціального призначення.
  • Завершення вже існуючих проєктів будівництва із строком реалізації від одного до трьох років.
  • Придбання мультифункціональних спортивних майданчиків.

Вони чітко вписуються у програми Президента України Володимира Зеленського “Велике будівництво” та “Здорова країна”, а також інші обіцянки розвитку інфраструктури.

Загалом отримання субвенції виглядає приблизно так. Розпорядником коштів є Міністерство фінансів України. До нього пропозиції щодо розподілу коштів субвенції подають обласні держадміністрації та КМДА. Мінфін вносить перелік об’єктів (заходів) на розгляд Кабінету Міністрів України, який і приймає рішення про розподіл субвенції.

Крім того, у відповіді на запит про доступ до публічної інформації, який надсилала Громадянська мережа ОПОРА, Мінфін повідомив: “Всі об’єкти, які були подані до Мінфіну відповідно до п.6 постанови Уряду від 31.05.2021 № 544 включено до переліку об’єктів, які фінансуються за рахунок зазначеної субвенції та затверджені розпорядженнями Кабінету Міністрів України”. 

Судячи з офіційної відповіді, усе, що просять — усе фінансують. Однак на практиці, здається, все не зовсім так. Як мінімум, у місті Києві профінансували не всі запитувані об’єкти.
 

Регіональний розподіл


Абсолютно рекордну кількість коштів було спрямовано до Дніпропетровської області — 2 млрд 462 млн грн або 31% від усієї суми субвенцій. У лідерах також Тернопільська (856 млн грн або 10,8%), Херсонська (798 млн грн або 10,1%), Донецька (723 млн грн або 9,1%) та Закарпатська (585 млн грн або 7,4%) області.

На решту ж регіонів припала лише третина (31,6)% від загальної кількості коштів. І якщо певні регіони, наприклад, Черкащина (481 млн), Луганщина (256 млн) чи Рівненщина (254 млн) все ж отримали значні кошти, то дванадцять областей взагалі отримали менш ніж 90 млн грн (по ~1% від загальної суми) кожна. 

Місто Київ, Волинь та Вінниччина стали антилідерами за кількістю отриманих коштів — сумарно вони отримали менше 67 млн грн.



Також вартим уваги є інший факт. До Дніпропетровської області було спрямовано найбільше коштів і в рамках іншої субвенції — на соціально-економічний розвиток регіонів — причому як у 2021, так і у 2020 роках. З одного боку, це найбільша область за кількістю населення, а з іншого — це регіон, де підтримка партії президента на останніх парламентських виборах була найпотужнішою. “Слуга народу” також здобула найбільше мандатів до Дніпропетровської обласної ради на місцевих виборах 2020 року.

Ще однією цікавою “статистичною аномалією” є те, що субвенцій на суму в 925 млн грн отримало лише одне місто — Кривий Ріг. Якби Кривий Ріг був окремим регіоном, то за кількістю коштів субвенцій він був би на другому місці, адже отримав грошей стільки ж, скільки разом 14 регіонів України з нижньої частини рейтингу!

Зокрема, у Кривому Розі 350 млн грн спрямовано на “Реконструкцію спортивного комплексу ‘Металург’”, 195 млн грн — на “Капітальний ремонт дороги на вул. Едуарда Фукса”. Також майже два десятки субвенцій піде на капітальні ремонти закладів освіти.

Цікаво, що серед профінансованих капітальних ремонтів є і рідна для Володимира Зеленського Криворізька гімназія №95, яку він закінчив. На цей об'єкт із бюджету виділили 15 млн грн. 
 

Розрахунок на одного жителя


Так, на одного жителя Тернопільської області припало майже 832 грн, Херсонської — 787 грн, Дніпропетровської — 785 грн, Закарпатської — 468 грн, Черкаської — 409 грн.

Загалом 11 регіонів України в середньому отримали понад 100 грн субвенції на одного мешканця, а 14 регіонів навпаки — менше 100 грн. Найменше коштів за цим показником припала на Житомирщину — 40 грн, Одещину — 29 грн, Волинь — 19 грн, Вінниччину — 12 грн та місто Київ — лише 9 грн.

Інфографіка: Опора
Поділитись

Новини по темі: