16 квітня, 2024
Ми в соцмережах

Дослідники оприлюднили тисячі документів про боротьбу НКВС з УПА

  • 10 листопада, 2021 10:31
В електронний архів Українського визвольного руху додано понад 3000 копій документів НКВС про боротьбу з українським визвольним рухом. Оригінал архіву вивезли до Москви у 1980-х роках. 

Зараз його цифрова версія доступна онлайн за посиланням.

Над публікацією документів працювали фахівці СБУ спільно з колегами-дослідниками із Центру досліджень визвольного руху.

Як повідомляється, збірка документів проливає світло на протистояння Внутрішніх військ НКВС Українського округу, штаб якого розташовувався в Рівному, з Організацією українських націоналістів та Українською повстанською армією. Документи охоплюють події, що мали місце в 1944-45 роках на Волині, Рівненщині, Тернопільщині, Львівщині, Івано-Франківщині. 

Рідше зустрічаються події, зафіксовані на Житомирщині, Хмельниччині, Вінниччині, території сучасних Румунії та Польщі.

Документи висвітлюють діяльність українських повстанців, містять інформацію про склад та озброєння українського підпілля. Також у документах містяться як плани та вказівки вищого керівництва Внутрішніх військ НКВС щодо боротьби з підпіллям, так і оперативні зведення, детальний аналіз операцій, донесення на окремих службовців.
 

"Оприлюднені документи, безперечно, є цінним історичним джерелом. Вони дають глибоке розуміння того, як відбувалася війна під час війни, — коментує декан Історичного факультету ім. Тараса Шевченка, експерт проєкту Іван Патриляк. — Разом із тим, масив документів доводить, що визвольний рух був зовсім не маргінальним явищем, як часто трактувала радянська пропаганда, а на його ліквідацію були кинуті цілі бригади Внутрішніх військ НКВД".


Поділитись

Новини по темі: