19 квітня, 2024
Ми в соцмережах
  • Головна
  • Кримінал
  • Збитки на 10 млн грн: на Житомирській митниці СБУ виявила корупційні схеми з вантажівками

Збитки на 10 млн грн: на Житомирській митниці СБУ виявила корупційні схеми з вантажівками

  • 28 жовтня, 2021 13:51
Служба безпеки України викрила посадових осіб Житомирської митниці на створенні масштабної корупційної схеми з розмитнення вантажівок. За попередніми оцінками, за весь час протиправної діяльності митників державі завдано збитків на більш ніж 10 млн грн.
 

"Посадовці митного посту "Житомир-центральний", у змові з двома підприємцями, організували митне оформлення вантажних автомобілів із значним заниженням їх вартості. Представники підприємців подавали до митного органу підроблені іноземні технічні паспорти з недостовірними даними щодо дати виробництва вантажівок та їх першої реєстрації. Митники, у свою чергу, зловживаючи службовим становищем, "закривали очі" на такі порушення та не проводили належної перевірки поданих для розмитнення документів. У подальшому вантажівки продавалися доброчесним покупцям за ринковими цінами", - повідомив пресцентр СБ України в Житомирській області.


За інформацією спецслужби, злочинна схема гарантувала підприємцям суттєву "економію" - коефіцієнт акцизного збору та ПДВ з кожного транспортного засобу зменшувався у 40 разів – від 200 до 700 тис. грн в залежності від об’єму двигуна.
 

"Оборудка існувала упродовж останніх двох років. Встановлено, що за цей період було ввезено - оформлено в режимі "імпорт" та "легалізовано" щонайменше 36 вантажних автомобілів. Бюджет держави недоотримав понад 10 млн грн через несплачений акцизний податок і ПДВ", - додали в СБУ.


Трьом головним державним інспекторам митного посту Житомирської митниці повідомлено про підозру за ч.2 ст.364 (зловживання владою або службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки) Кримінального кодексу України.

"Наразі у рамках документування корупційної схеми повідомлено про підозру шістьом посадовцям митниці. У межах кримінального провадження тривають слідчі дії. Правоохоронці продовжують перевіряти причетність інших службових осіб митниці до корупційної схеми та встановлюють причетність підприємців до цієї оборудки", - інформує Служба безпеки України.

Фото: СБУ
Поділитись

Новини по темі: