28 березня, 2024
Ми в соцмережах
  • Головна
  • Спорт
  • ФК «Полісся» повертається до тренувань. Юрій Калітвінцев розповів, як команда пережила спалах COVID-19

ФК «Полісся» повертається до тренувань. Юрій Калітвінцев розповів, як команда пережила спалах COVID-19

  • 18 жовтня, 2021 10:47
Житомирський футбольний клуб "Полісся" після спалаху коронавірусу повертається до тренувального процесу та готується до матчу із криворізьким "Кривбасом". 

Клубна пресслужба повідомила, що на період карантину та вимушеної ізоляції керівництво ФК "Полісся" запросило долучитись до медичного штабу досвідченого фахівця, лікаря збірних команд України з футболу Олексія Чернєва.

За словами лікаря, наразі ситуація стабілізувалась, але попереду ще багато роботи спрямованої на відновлення футболістів.
 

"Ми правильно оцінили протиепідеміологічну ситуацію, ми продовжили масковий режим, ми збільшили кількість антисептику, стараємось, наскільки можливо дотримуватись вимог дистанціювання. І стараємось дотримувати усіх можливих запобіжних заходів. Ситуація зараз є стабільною, гігієнічну службу ми підняли на більш високий рівень і зараз більше слідкуємо за станом футболістів. Ті, хто переніс коронавірус потребують індивідуального підходу. Ми повинні функціонально підготувати їх до ігор. Бо кожен переносить це дуже індивідуально і його функціональний стан після хвороби падає. Тому футболісти разом з тренером по загальній фізичній підготовці виконують спеціально розроблену програму та адаптуються до фізичних навантажень", - розповів Олексій Чернєв.




Про те, наскільки сильно коронавірус вразив команду, якою є атмосфера в колективі зараз та коли "Полісся" повернеться на поле розповів головний тренер "поліських вовків" Юрій Калітвінцев.

"Полісся" пропустило чотири матчі поспіль через виявлені випадки захворювання на коронавірус. Розкажіть, чи сильно це вдарило по команді та якою була атмосфера, коли почали надходити тривожні звістки перед матчем з “Волинню”?

По-перше, я хочу звернутись до колег - шановні колеги, бійтесь. Бійтесь, тому що це дуже серйозна хвороба. Ви добре мене зрозумієте, коли уявите ситуацію, що ти виходиш на тренування ввечері з однією кількістю футболістів, а на ранок наступного дня тобі кажуть, що половини немає, бо вони захворіли. У нас доходило до того, що п’ять людей тренувалися.

Випадки захворювань у нас почались перед виїздом до Луцьку. Практично всі перехворіли, в тому числі і представники тренерського штабу та персоналу команди. Скосило усю команду. Люди випадали групами. Зараз вони повертаються. Ви самі бачите, що ми пропустили чотири гри. Це дуже багато. Ми випали зі змагального етапу. Але це - форс-мажор і від нас це не залежить. Дай Бог здоров’я нашим хлопцям і дай Бог здоров’я усім людям, бо це насправді жахлива річ, її не можна обійти. Ми були на самоізоляції, але це не врятувало. Переносять усі, звісно, по-різному, але команда в розібраному стані. Хтось зараз вже в кращому стані, хтось в трохи гіршому, але ми на це стараємось не зважати, бо наше завдання - готувати їх до наступних ігор. Як це буде: є таке слово - характер. В таких ситуаціях команда може ще більше об’єднатись. У нас дружній колектив і я не надто переживаю, що ця хвороба нас сильно підкосить в плані взаємовідносин між собою. А отже той, хто почуває себе краще, повинен допомогти партнерам.

Зараз складно проаналізувати, адже я, уявляючи, що ситуація повернулась до початку, не знаю, чи можна було щось змінити. Певно, що ні. Скільки людей на поле прийшли, стільки й потрібно тренувати.



Ви постійно були на зв’язку з хлопцями, як вони сприймали перенесення аж чотирьох ігор? Певно, вони дуже скучили за футболом?

Вони дорослі люди, у нас з ними прекрасний контакт. Ми пояснили їм, що ця ситуація вже відбулась. І нам потрібно думати не про те, що вже відбулось, а про те, як виходити з цієї ситуації. Ми домовились, що кожен відповідально і професійно лікується, а коли ми зберемось всі разом ми будемо поступово йти вперед. Так, ми пропустили чотири гри, але ми будемо грати. Ми не можемо сказати, добре це, чи погано. Просто тому, що ми не можемо на це ніяким чином вплинути. А якщо не можемо вплинути, ми повинні сприймати це так, як є і постаратись вийти з цієї надзвичайно складної ситуації з гідністю.

Наскільки складно буде підготуватись до найближчої гри з "Кривбасом", враховуючи різну форму гравців команди?

Надзвичайно складно, але справа не в "Кривбасі". Ми готувались до Луцьку і почали випадати люди. Тобто, ми навіть не змогли зібрати стартовий склад. Я вдячний людям, які пішли нам на зустріч і перенесли гру. У нас справді навіть не було 11 людей, щоб зібрати стартовий склад. Ми сподівались і думали про наступну гру, але виявилось, що нас стало ще менше. Так, зараз нас стає трошки більше, але якість поки жахлива. Хтось щойно з ліжка приєднався до команди, хтось вже почав робити невеликі пробіжки. Та мала група, яка продовжувала тренування - це все одно поки замало. Тому зараз на перший план виходить характер. Але для нас найважливіше - це здоров'я наших футболістів. Якщо людина ще не готова, ми не можемо змусити його грати. Але ті хто може зіграти бодай п’ять хвилин - готові виходити та грати хай навіть і п’ять хвилин. Хто 15, хто 20 хвилин. Ми будемо виходити зі стану футболістів. Але нас стає більше і це - добре.



Чи відчуваєте ви у хлопцях бажання довести, що вони можуть і будуть грати?

На самому початку ми домовились, що спочатку ми робимо колектив, а згодом - команду. Тому в нас немає такого, що вони хочуть доводити щось собі персонально. Втім, ми всі разом хочемо через результати, через ставлення до роботи, через вимоги, які ставимо одне перед одним, разом чогось досягнути. Але я згоден, що кожен футболіст має ставити якісь задачі, але ці задачі мають реалізовуватись через команду. Тобто: я хочу, щоб команда була на лідируючих позиціях, але я ще й хочу в цій команді виділятись. Це - чудово. Я казав хлопцям: якщо ти класно граєш, але команда пасе задніх - на тебе ніхто не зверне уваги, але якщо команда показує хорошу гру, а ти ще й в ній виділяєшся - це дуже добре. Тобто, в першу чергу командні успіхи, а згодом - особисті.

Гра з "Кривбасом" - домашня. Якщо дозволять обставини - вболівальник прийде на гру. Зараз ви можете звернутись до тих, хто прийде підтримати "Полісся".

У нас такі вболівальники, дай Бог їм та їх близьким здоров’я, яких не потрібно просити прийти на футбол. Вони дуже люблять команду, вони вимогливі і мають на це право, вони люблять команду. Ми теж сумуємо за ними і сподіваємось, що нам дозволять грати з вболівальниками. Але я чудово знаю, якщо нам не дозволять грати з вболівальниками, вболівальники все одно будуть з нами. І нехай вони знають, що все, що ми будемо робити під час гри - це для них.

Фото: ФК "Полісся"
Поділитись

Новини по темі: