26 квітня, 2024
Ми в соцмережах
  • Головна
  • Суспільство
  • Нові тарифи на електроенергію, е-лікарняні, осінній призов: що чекає українців у жовтні

Нові тарифи на електроенергію, е-лікарняні, осінній призов: що чекає українців у жовтні

  • 1 жовтня, 2021 8:29
З початку жовтня на українців чекає низка нововведень. Зокрема, запровадження електронних лікарняних, нові тарифи на електроенергію та штрафи.
 

Електронні лікарняні


З 1 жовтня всі лікарняні будуть оформлювати в електронному форматі. Лікар муситиме внести дані до електронної системи охорони здоров'я. Медики тепер будуть заповнювати менше документів, а пацієнту не треба буде пам'ятати повну назву компанії, де він працює, або її адресу — все автоматично потраплятиме до системи.

Також не потрібно буде повторно йти до лікарні, якщо хвороба протікає згідно з планом лікування. Лікарняний буде закриватися автоматично. Роботодавці й бізнес автоматично отримуватимуть інформацію про те, хто з їхніх співробітників перебуває на лікарняному. Не буде необхідності зберігати паперові лікарняні й передавати їх у Пенсійний фонд.

Після одержання інформації від медичної системи про формування медичного висновку Пенсійний фонд генерує електронний лікарняний, і його зможуть побачити роботодавці й самі хворі.
 

Тарифи на електроенергію


З початку нового місяця зменшаться ціни на електроенергію для домогосподарств, які споживають менш як 250 кіловат-годин. Такі господарства платитимуть за тарифом 1,44 грн/кВт-год. Для решти тариф залишиться без змін — тобто 1,68 грн/кВт-год.

За словами міністра енергетики Германа Галущенка, зміни стосуватимуться 80% побутових користувачів. 
 

Осінній призов


З жовтня в Україні відбуватиметься традиційний призов на строкову службу. Перші відправлення поповнення до війська планують розпочати 5 жовтня, а завершиться призов 21 грудня.

Призову підлягають чоловіки 18-27 років, які не мають підстав для відтермінування або звільнення від армії (здобуття освіти, стан здоров’я тощо). 

Для тих, у кого немає освіти, термін служби становитиме 18 місяців. Призовники, які отримали ступінь бакалавра або магістра, проведуть в армії 12 місяців. 

До лав Збройних сил планують залучити 6 500 людей, Нацгвардії — 4 775 людей, Держприкордонслужби — 1 700 людей, Держспецтрансслжби — 600 людей.
 

Увімкнені фари


Від початку жовтня водіям на заміських дорогах доведеться вмикати денні ходові вогні, а в разі їхньої відсутності — ближнє світло фар. В умовах недостатньої видимості можна також увімкнути дальнє світло фар або додатково протитуманні фари, якщо це не буде засліплювати інших водіїв.
 

Нові штрафи за перевантаження


З початку жовтня також набуває чинності закон, який вводить нові штрафи за перевантаження на дорогах.

Порушникам доведеться сплатити таку суму штрафу:
 
  • перевантаження від 5% до 10% — 8,5 тис. гривень;
  • від 10% до 20% — 17 тис. гривень;
  • від 20% до 30% — 34 тис. гривень;
  • перевантаження від 30% — 51 тис. гривень.


Інсулін лише за електронним рецептом


З 1 жовтня пацієнти з діабетом зможуть отримати інсулін в аптеках за програмою «Доступні ліки» лише за електронними рецептами. 

Для цього спершу потрібно відвідати ендокринолога та отримати індивідуальний план лікування. Потім необхідно отримати електронний рецепт в ендокринолога або свого сімейного лікаря (якщо це первинний рецепт, то лише в ендокринолога. 

Потім можна отримати інсулін у будь-якій аптеці з позначкою «Тут є доступні ліки». Місце виписки електронного рецепта та місце реєстрації пацієнта неважливі.
Поділитись

Новини по темі: